Het Ontdekkingshuis

Individuele Yoga en Meditatie

Omschrijving

Yoga is in essentie veel meer dan wat bewegen en ontspannen. Je Yogapraktijk verandert in positieve zin de kwaliteit van je leven, brengt helderheid in moeilijke situaties en maakt je hele systeem gezonder en levendiger.

Yoga en meditatie hebben een groter effect als je kiest voor een individuele begeleiding. Ieder organisme vraagt een andere benadering. Er is geen algemene regel die voor iedereen van toepassing is.
Groepslessen zijn voor veel mensen geen optie omdat ze last hebben van bepaalde specifieke fysieke of mentale klachten of omdat ze beperkt zijn in hun beweging. Deelnemen kan altijd maar de les is minder effectief dan een privéles die rekening houdt met jouw persoonlijk systeem.
Ieder systeem functioneert volgens een combinatie van factoren: je genen, de omgeving waar je in opgegroeid bent, eetgewoontes die je aangeleerd bent en opgebouwd hebt tijdens je leven, ziektes waarmee je geconfronteerd wordt, traumatische ervaringen en zoveel meer.

Inhoud sessie

Het is van belang om te onderzoeken waar je organisme nood aan heeft. Je eigen bewegings- en ademhalingspatronen hebben namelijk grote invloed op je hele organisme. Tijdens een sessie kijken we samen hoe die patronen zijn ontstaan en leer je hoe je ze kunt doorbreken.
Op maat gemaakte oefeningen en begeleiding om je ademhaling te verbeteren, verlagen het stressgehalte in je lichaam.
Je leert om beter te focussen zodat terugkerende gedachten zoals dagelijkse zorgen, nare gebeurtenissen uit het verleden en een negatief toekomstbeeld minder invloed krijgen op je dagelijks functioneren.
Het resultaat is dat je tevreden en ontspannen in het hier en nu kunt leven.

Samengevat

• Bewegingen die niet belastend zijn voor je lichaam.
• Persoonlijke aandacht en respect voor de grenzen van ieders lichaam
• Houdingen in combinatie met de ademhaling
• Vanuit een zachtheid leer je werken aan een soepel en stevig lichaam
• Pranayamatechnieken die je ademhaling verruimen
• Concentratie-oefeningen om je geest tot rust te brengen

Resulaten van yoga

• je kunt je lichaam beter ontspannen
• Je ontdekt de mogelijkheden van je lichaam
• Herstel van evenwicht in je zenuwstelsel
- Je voelt je beter in je lichaam
   - je ademhaling wordt ruimer en dieper
- je leert je geest beter observeren en tot rust te brengen
• Rust in je hoofd
- yoga brengt positieve verandering in je denken en handelen

Over docente Katrien

Ik was amper 19 jaar toen ik met yoga begon.
Geboeid door de filosofie, de invloed die yoga op mijn dagelijks leven had en de inzichten die het mij bracht, ben ik blijven verdergaan op die weg.
Door deze studie heb ik mij verdiept in een oneindige wereld van kennis en wijsheid. Mijn lichaam en mijn ademhaling blijven belangrijke poorten om die inzichten te voeden en in mijn dagelijks leven toe te passen.

"Mijn yogaleraars waren Amanda Denaux - Johan De Backer - Carlos Fiel. Amanda Denaux opende voor mij de wereld van de Viniyoga.
Carlos Fiel heeft mij geleerd dat yoga ook een spel is van beweging en vrijheid creëren.
Ik ben afgestudeerd aan het Patanjali-instituut van Johan De Backer in 1997.
Mijn huidige leraar Paul Harvey is opgeleid door Desikachar. Hij heeft mij ingewijd in het reciteren van Sanskriet teksten zoals de Yoga Sutra's van Patanjali. Bij Paul heb ik verschillende bijscholingen gevolgd en hij is nog steeds een baken voor al mijn vragen.
Meer lezen over Katrien

Deze pagina delen