Het Ontdekkingshuis

Cursus tanpura


Voor wie

Voor o.a. musici, therapeuten, yogadocenten, healers

Toepassingen

Tijdens therapeutische sessies, voor meditatie, als achtergrond instrument om bij te zingen, te chanten of bij te spelen met elk soloinstrument zoals fluit, viool, klarinet etc

Wat is een tanpura

De tanpura is van oorsprong een begeleidingsinstrument uit de Klassieke Indiase muziek, waarmee onveranderlijk een bourdon-akkoord wordt gespeeld. Dit wordt ook wel de drone genoemd. De snaren worden na zorgvuldig stemmen met midden- en wijsvinger van de rechterhand beurtelings in een herhalend patroon aangetokkeld. Ze klinken continu en geven het karakterestieke geluid, wat als basisklank voor andere musici wordt gebruikt.

Diepere betekenis van de tanpura

In de Indiase muziek wordt de tanpura als achtergrond gebruikt. Zij vertegenwoordigt het altijd aanwezige bewustzijn, wat niet aan verandering onderhevig is. In dat bewustzijn vinden alle bewegingen plaats. In de Indiase muziek zijn dat de melodische instrumenten zoals de stem, de sitar, de sarod, de bansuri (bamboefluit) en vele andere. In ons eigen leven is er, volgens de Indiase filosofie, ook een altijd aanwezig absoluut bewustzijn, wat ook wel Brahman, Atman, Tat wordt genoemd.

Mogelijke lesprogramma onderdelen

1. Stemmen en tokkelen.

Natuurlijk leer je op de juiste manier de snaren te tokkelen. Dat tokkelen leer je direct in de eerste les en is daarna vooral een kwestie van doen, doen en doen.
Maar daarvoor moet je eerst het instrument leren stemmen.


Er zijn diverse apps en "echte" stemapparaatjes om dat te doen. Het stemproces is niet alleen het stemmen van het instrument, maar tegelijkertijd ook een innerlijke afstemming.

2. Bespelen en zingen
Het kan verrukkelijk zijn om mantra’s te zingen terwijl je de tanpura bespeelt. Ook improviseren kan een waar genot zijn. Versmelting tussen stem en instrument. Dat geeft vreugde en verbinding.
         

Bijvoorbeeld de mantra AUM (zie het YouTube filmpje), de Ram Mantra of de bekende Gayatri Mantra, de Mahamantra Om Namah Shivaya.

3. Stemtraining
Zowel bij de mantra’s als bij de improvisatie is het juiste gebruik van je stem essentieel. Het enige doel daarvan is dat je op een ontspannen manier kunt zingen zonder overbodige spanning in je keel en stembanden.

 

Deze pagina delen