Marc

Marc Citroen (NL) studeerde sociaal pedagogische hulpverlening aan de Hogeschool in Amsterdam (Bachelor 1978) en studeerde verder fluit en piano. Sinds 1994 is hij docent op het gebied van meditatie, mantra’s en muziek. Hij coacht mensen in hun persoonlijke- en spirituele ontwikkeling en is muziek- en klanktherapeut.

Muziek en meditatie lopen als een rode draad door zijn leven.

Meditatie en persoonlijke groei

“Door een aantal gebeurtenissen eind jaren 70 kwam er een grote omwenteling in mijn leven en ging ik me de grote levensvragen stellen: wat doe ik hier, wat is mijn bestemming, wie ben ik enz. Die zoektocht leidde me in eerste instantie naar Transcendente Meditatie (TM) en later reisde ik naar India en volgde daar en in Europa meditatie- en mindfulnesstrainingen bij verschillende leraren. Zo verdiepte ik me in Bhakti-Yoga, Jnana-Yoga, Mantra-Yoga en Advaita Vedanta.”

Marc was in de leer bij Osho, Sri H.W.L. Poonjaji (Papaji), ShantiMayi, Alexander Smit, Douwe Tiemersma en Sri Sri Ravi Shankar. Verder is en wordt hij geïnspireerd door de Dalai Lama, Ma Ananda Mayi Ma, Jiddu Krishnamurti, Sri Ramakrishna, Eckart Tolle, A.H. Almaas, Meher Baba en Neem Karoli Baba.

Muziek

Marc met zijn papa op 11 jarige leeftijd

"Mijn ouders namen mij en m'n broer en zus altijd mee naar klassieke concerten en zij speelden zelf piano en viool. Er was dus altijd een muzikale sfeer bij ons thuis. Ik was 6 jaar oud toen ik naar de Volksmuziekschool ging. Daar kreeg ik algemene muzikale vorming en leerde blokfluit spelen en met ritme-instrumenten omgaan. Ik was 11, toen ik dwarsfluit ging studeren bij Edo Willod-Versprille. Later, halverwege de de jaren 90 ging ik in de leer bij meesterfluitist Jorge Caryevschi …"

Samen met meester fluitist Jorge Caryevschi

"… Zolang ik mij kan herinneren, vanaf mijn 4e jaar, speelde ik op de Gaveau vleugelpiano. Daar "ontdekte" ik zelf hoe liedjes harmonisch in elkaar zaten en begon spontaan liedjes te componeren en te improviseren. Later studeerde ik piano bij Daniël van Zweden (vader van Jaap van Zweden).
Vanaf mijn twaalfde speelde ik in diverse bandjes, jazz, rock, pop, improvisatie. Later (ongeveer vanaf 1980), toen ik me meer ging verdiepen in spiritualiteit, raakte ik meer geïnteresseerd in mantra's en muziekvormen uit het oosten …"

Vanaf mijn 4e op deze prachtige Gaveau spelen. Hier rond mijn 16e.

Mantra's

Marc kwam in 1976 voor het eerst in contact met mantra's door TM. In een interview zegt hij: "… Ik kreeg er veel energie door en werd er zo diep ontspannen van en ik begreep niet hoe dat kon …" Terwijl bij TM de mantra alleen van binnen wordt gebruikt ontdekte Marc in India (1980) het zingen en reciteren van mantra's. Echt diepgaand werd het 13 jaar later, toen hij in de Gayatri Mantra werd geïnitieerd. In de jaren die volgden werd hem steeds duidelijker welke grote krachten er schuilen in mantra's en ging hij mantra's met mensen zingen. Samen met leden van de toemalige Vrindavan-band en daarna de KiJay-band was hij een van de eersten, die het mantrazingen introduceerde in Nederland. Bekend zijn de Landelijke Mantradagen in Amsterdam en de grote concerten op het Eigentijds Festival.

Kijk ook op Marc's blog.

Deze pagina delen