Cranio Sacrale Therapie

Voor wie

Cranio sacrale therapie helpt bij het oplossen van chronische stress, migraine, chronische vermoeidheid, fibromyalgie, burn-out, depressie, slapeloosheid en andere symptomen die ontstaan door overtollige stress die niet meer op een natuurlijke manier kan worden afgevoerd door je lichaam.

Omschrijving van een cranio sacrale sessie

Bij iedere sessie is er een kort gesprek om inzicht te krijgen in hoe de symptomen in je lichaam zijn ontstaan. Een cranio sacraal therapeut is opgeleid om je te begeleiden in een therapeutisch gesprek en in lichaamswerk. Je leert te voelen wat er in je lichaam gebeurt en je analytische geest komt op de tweede plaats. Daarvoor is het nodig om de bewegingen van je mind beter te leren kennen. Je krijgt inzicht in hoe je mind graag analyseert, controleert en allerlei scenario’s bedenkt om de problemen op te lossen waarmee je geconfronteerd wordt. Vaak ervaren mensen dat alleen praten niet voldoende is. Je geeft het een plaats in je hoofd en je krijgt de illusie dat je probleem opgelost is. Echter je lichaam heeft de boodschap niet begrepen en in het celgeheugen zit er nog veel informatie van onopgeloste zaken.
Je fysieke en psychische klachten komen terug na een tijd, terwijl je dacht dat je hard gewerkt had aan je probleem.
Naargelang de problematiek kan een gesprek korter of langer duren, de hoofdzaak is het lichamelijk werk, je ligt zeker driekwart van de sessie op de tafel.

Hoe werkt het?

Het cranio-sacrale systeem omvat de hersenen en het ruggenmerg.
Door het cranio sacraal ritme in balans te brengen, brengen we het zenuwstelsel terug in evenwicht, en dit werkt door in alle andere fysiologische systemen.
Dat heeft een diepgaande invloed op fysieke en emotionele processen.
Cranio sacrale therapie brengt alle lagen in je organisme terug in contact met de levensenergie die binnenin je stroomt.
Meer lezen over cranio sacrale therapie

Op de tafel

Een cranio sacraal therapeut werkt oa. op de fascia of het bindweefsel. Dat wordt vrij gemaakt en in je lichaam ontstaat er langzaamaan meer ontspanning.
Alle weefsels en beenderen bewegen subtiel mee met het ritme van het cranio sacraal vocht. De behandelaar maakt contact met dit ritme op verschillende plaatsen van het lichaam.
De behandelaar werkt boven op de kleren. Bepaalde technieken aan het hoofd, ontspannen je schedel- en kaakbeenderen.
Je ervaart hoe een diepe rust kan ontstaan in je hoofd en in je lichaam. De zachte aanraking geeft meer ruimte aan het hele organisme.
De hersenen en het ruggenmerg zullen beter hun werk kunnen doen en zij zijn het die de werking regelen van alles wat er in je lichaam gebeurt.
Dit brengt je tot een gevoel van optimaal in je vel te zitten, je voelt dat er weer ruimte is om te ademen en ten volle te leven.

Katrien Van Reybrouck

Katrien is opgeleid in de Peirsman Cranio Sacraal Academie: een 4-jarige bacheloropleiding in Nederland.
Zij verdiepte zich verder in de Bio-dynamische benadering van cranio-sacraal bij Marijke Baken en Franklin Sills. Via die school volgt zij regelmatig bijscholingen die nieuwe inzichten brengen in het lichaamsgericht therapiewerk.

Deze pagina delen