Het Ontdekkingshuis

Cranio Sacrale Therapie

Voor wie

Cranio sacrale therapie helpt bij:
• chronische stress
• chronische spier- en gewrichtspijn
• migraine
• chronische vermoeidheid (CVS)
• kaak- en aangezichtspijnen
• fibromyalgie
• burn-out
• onverwerkt trauma
• depressie
• slapeloosheid
• multiple sclerose (MS)
en andere symptomen die ontstaan door overtollige stress die niet meer op een natuurlijke manier kan gereguleerd worden in je lichaam.

Ervaringen van cliënten

Deze vind je hier.

Omschrijving van een cranio sacrale sessie

Bij iedere sessie is er een kort gesprek om inzicht te krijgen in hoe de symptomen in je lichaam zijn ontstaan. Een cranio sacraal therapeut is opgeleid om je te begeleiden in een therapeutisch gesprek en in lichaamswerk. Je leert te voelen wat er in je lichaam gebeurt en je analytische geest komt op de tweede plaats. Daarvoor is het nodig om de bewegingen van je mind beter te leren kennen. Je krijgt inzicht in hoe je mind graag analyseert, controleert en allerlei scenario’s bedenkt om de problemen op te lossen waarmee je geconfronteerd wordt. Vaak ervaren mensen dat alleen praten niet voldoende is. Je geeft het een plaats in je hoofd en je krijgt de illusie dat je probleem opgelost is. Echter je lichaam heeft de boodschap niet begrepen en in het celgeheugen zit er nog veel informatie van onopgeloste zaken.
Je fysieke en psychische klachten komen terug na een tijd, terwijl je dacht dat je hard gewerkt had aan je probleem.
Naargelang de problematiek kan een gesprek korter of langer duren, de hoofdzaak is het lichamelijk werk, je ligt zeker driekwart van de sessie op de tafel.

Hoe werkt het?

Het cranio-sacrale systeem omvat de hersenen en het ruggenmerg.
Door het cranio sacraal ritme in balans te brengen, brengen we het zenuwstelsel terug in evenwicht, en dit werkt door in alle andere fysiologische systemen.
Dat heeft een diepgaande invloed op fysieke en emotionele processen.
Cranio sacrale therapie brengt alle lagen in je organisme terug in contact met de levensenergie die binnenin je stroomt.
Meer lezen over cranio sacrale therapie

Op de tafel

Een cranio sacraal therapeut werkt oa. op de fascia of het bindweefsel. Dat wordt vrij gemaakt en in je lichaam ontstaat er langzaamaan meer ontspanning.
Alle weefsels en beenderen bewegen subtiel mee met het ritme van het cranio sacraal vocht. De behandelaar maakt contact met dit ritme op verschillende plaatsen van het lichaam.
De behandelaar werkt boven op de kleren. Bepaalde technieken aan het hoofd, ontspannen je schedel- en kaakbeenderen.

Je ervaart hoe een diepe rust kan ontstaan in je hoofd en in je lichaam. De zachte aanraking geeft meer ruimte aan het hele organisme.
De hersenen en het ruggenmerg zullen beter hun werk kunnen doen en zij zijn het die de werking regelen van alles wat er in je lichaam gebeurt.
Dit brengt je tot een gevoel van optimaal in je vel te zitten, je voelt dat er weer ruimte is om te ademen en ten volle te leven.

Katrien Van Reybrouck

Katrien is opgeleid in de Peirsman Cranio Sacraal Academie: een 4-jarige bacheloropleiding in Nederland.
Zij verdiepte zich verder in de Bio-dynamische benadering van cranio-sacraal bij Marijke Baken en Franklin Sills. Via die school volgt zij regelmatig bijscholingen die nieuwe inzichten brengen in het lichaamsgericht therapiewerk.

Bekijk alle praktische informatie

Klik hier om naar kosten, plaats en data te gaan

Ervaringen van cliënten

" Wanneer het leven hard lijkt en je ook hard bent voor jezelf - waardoor je steeds vaster komt te zitten, letterlijk en figuurlijk - dan heb je soms een plek en persoon nodig die je vanuit een verwelkomende rust er terug aan herinnert wat zachtheid betekent. Een zachte aanraking die een veilige, geborgen ruimte creëert om jezelf weer te durven openen en los te laten wat je angstig en gespannen vasthield. Een herinnering aan de zachtheid en levenskracht in jezelf, waardoor je beetje per beetje terug voeling krijgt met jezelf en wat je lichaam je al die tijd wou vertellen. Mijn hoofd voelt heel wat lichter, mijn SI-gewricht is sindsdien niet meer geblokkeerd… Of hoe je lichaam zijn evenwicht hervindt als het daartoe ruimte krijgt. Oprecht dankjewel Katrien, voor de stille, diepe kracht van je craniosacraal werk, je luisterend oor en wijze woorden "

S.

" In de herstelperiode na mijn burn-out zette ik op aanraden van mijn psychotherapeute de stap naar cranio-sacrale therapie. Deze zachtaardige en zeer respectvolle manuele behandeling, overwegend in stilte, maar met tegelijkertijd alle ruimte voor sporadisch aangeraakte diepere emoties, betekende voor mij een grote meerwaarde in mijn herstelproces.
Door de warme, empathische en zeer geduldige benadering van Katrien, met mildheid voor mijn twijfels of soms nog struikelen in de zoektocht naar verbinding met mezelf, vind ik telkens opnieuw weer rust in mezelf. Na elke sessie keer ik met een meer ontspannen gevoel en gesterkt zelfvertrouwen terug naar huis.
Ik ben ongelooflijk dankbaar dat ik zelf als psychologe, de kracht en complementaire waarde van deze non-verbale, lichaamsgerichte therapie en Katrien als zeer bekwaam en professioneel cranio-sacraal therapeut heb leren kennen "

Gretel, psychotherapeut, kinderpsycholoog

" In mijn herstel van een pittige burn-out had ik niet altijd zin om te praten, ik had soms ook niet de energie om te praten.
Ik ging op zoek naar een alternatieve manier om te helen. Via de yogalessen kwam ik op de tafel van Katrien terecht voor een sessie cranio.
Mijn eerste ervaring was onwennig. Ik stond er wat weigerachtig tegenover, eerlijk, ik had mijn bedenkingen.
Maar... na een aantal sessies merk ik echt een verschil. Op een zachte manier word je geheeld.
Geduld is hierbij zeker het sleutelwoord. Hoe verder de sessies vorderen hou sneller je lichaam in ontspanning en overgave gaat.
Ik ben absoluut van plan om dit eens per maand te onderhouden"

F

" Mijn osteopaat deed dit ook al kort, maar een kleine 5 min op het einde van mijn behandeling. Ik wou eens een sessie uitsluitend gebaseerd op cranio sacrale therapie of CST proberen en toen kwam ik bij Katrien terecht.
Ik geloof en voel dat mijn lichaam heel sterk reageert op CST. Als ik een sessie aanvraag, wil ik dat ik weer een evenwicht kan vinden in mijn hele lichaam. Ook een evenwicht tussen lichaam en het mentale.
Er waren eens meerdere sessies na een zeer woelige periode of wanneer er emotioneel iets naar boven is gekomen.
In die periode heb je wat meerdere sessies nodig. Effect is dat je terug een evenwicht voelt tussen het mentale en lichaam. Je voelt je cellen overal in je lichaam terug bewegen en dit voelt zeer goed aan. Ook op mentaal vlak voel ik een sterke verandering.

Een behandeling ondersteunt me om in het leven te staan en ook als ik bepaalde veranderingen moet ondergaan.
In de toekomst, wanneer ik voel dat ik het nodig heb, wil ik sowieso nog sessies. Het blijft dat je verder ook aan jezelf moet werken maar CST is voor mij een grote ondersteuning.
Vandaar dat ik normaal, in de mate van het mogelijke, 1 keer per maand een sessie doe. Dit voelt aan als zelfzorg en ik vind dit belangrijk.

Ik voel me na een sessie altijd herboren – een gevoel van herbronnen – een gevoel van opgeladen zijn – nieuwe kracht, nieuwe moed om weer door het leven te gaan.

Katrien gaat zeer respectvol en zacht met je lichaam om en dat voelt heel goed aan "

Sofie

" Ik zocht naar een alternatieve vorm van coaching en werd via de relaxatiecoach doorverwezen. Ik wou graag innerlijke rust en verbinding met mijn lichaam ervaren in functie van een zwangerschap.
Ik volgde meerdere sessies en merkte na iedere sessie een algemene rust en éénheid tussen alle lichaamsdelen. Die rust weerspiegelde zich ook mentaal. Op de behandeltafel voelde ik de fysieke spanningen in mijn hoofd naar boven komen. Ik voelde dat dit helemaal nodig was om tot een diepere mentale rust te komen.

Cranio Sacraal werkt subtiel maar toch krachtig. Intussen zijn we in blijde verwachting :D.

Katrien neemt bij aanvang de tijd om naar je verhaal te luisteren en stemt hierop af in haar begeleiding. Ze zorgt er ook voor dat je helemaal goed ligt op de tafel. Wanneer er piekergedachten naar boven komen, mag je deze ook uitspreken, waardoor je ze makkelijker kunt loslaten. De behandeling op zich is zacht; je kunt er volledig tot jezelf komen. Fijn!

Heb je al wat coachingstrajecten doorlopen en blijft het gevoel dat je nog niet diep genoeg hebt gewerkt, dan is cranio een aanrader "

A.

"… Na 15 jaar ervaring met cranio, kijk ik er nog altijd naar uit om een behandeling te krijgen!

Tijdens een behandeling voel ik de energie stromen door mijn hele lichaam, ik ervaar dat het ook doorwerkt op mijn organen.
Soms ben ik moe na een sessie maar daarna doe ik dan een powernap. Het voelt telkens aan als een wissel van energie.

Vroeger ging ik 1X in de maand, nu om de 2 weken. Voor mij is het preventieve zorg. Ik moet bijna nooit naar de dokter, ik neem dus ook geen medicijnen die vaak nevenreacties veroorzaken.

Op termijn verlang ik gewoon naar een sessie, ik heb een hele drukke baan met veel verantwoordelijkheid en een craniobehandeling houdt mijn energiepeil in evenwicht …"

Marie

Deze pagina delen