Centrum voor persoonlijke groei in Brugge
 
Het Ontdekkingshuis

Therapie en coaching: lichaamsgerichte aanpak

Lichaamsgerichte aanpak en zelfgenezend vermogen

Wat alle sessies met elkaar gemeen hebben is dat ze lichaamsgericht zijn en het zelfgenezend vermogen van je lichaam aanspreken. Dit wordt ook biodynamische therapie genoemd.

Chronische stress en opgekropte emoties

Langdurig opgekropte emoties (zoals verdriet, frustratie, boosheid) en chronische stress zetten zich vast als gestagneerde energie in ons lichaam en kunnen voor veel ongemak zorgen. Ze kunnen de werking van je spieren, gewrichten, organen, zenuwen en hersenen ernstig aantasten en dus beperken.
Tijdens de sessies wordt die “bevroren” energie weer vrijgemaakt. Je klachten verminderen gaandeweg en je levensenergie gaat weer vrijer stromen.
Daarom is het belangrijk dat je leert om terug in contact met je lichaam te komen. Hoe doe je dat? Door eerst te leren ontspannen.

Leren ontspannen is de eerste stap

Als het gaat om inspannen en ontspannen kent ons autonoom zenuwstelsel 2 standen:
• vechten en vluchten: het sympatisch zenuwstelsel
• rusten en ontspannen: het parasympatisch zenuwstelsel

Vechten en vluchten

Wanneer er gevaar is of er wordt een snelle actie van je gevraagd dan gaat je lichaam in de vecht en vlucht stand. Stresshormonen zoals adrenaline en cortisol worden aangemaakt, je hele systeem verzamelt energie en stoffen om scherp te kunnen waarnemen, de situatie in te kunnen schatten en adequaat te kunnen handelen.

Rusten en ontspannen

Herstel en rust, reparatie en opbouw, opslag en energiehuishouding. Dat zijn de kernwoorden van deze stand. Deze zorgt dat je lichaam weer een balans komt na een actie. Maar bij veel mensen lukt het niet meer om deze balans terug te vinden. Ze kunnen niet meer of heel moeilijk ontspannen. Hoe komt dat?

Het lichaam denkt dat er steeds gevaar is

Chronische stress wil eigenlijk zeggen, dat het lichaam denkt dat het zijn “normale” toestand is om in stress te zijn. Dat komt omdat het vaak al jaren in die toestand is. De stresshormonen blijven doorproduceren, richten schade aan en putten je uit. Het lichaam is vergeten hoe het zich moet ontspannen.
Daarom ook is de eerste stap bij alle individuele sessies om het lichaam te leren hoe het zich kan ontspannen. Daarmee wordt het zelfgenezend vermogen van je lichaam aangesproken en kan er inzicht en herstel komen.

Deze pagina delen