Centrum voor persoonlijke groei in Brugge
 
Het Ontdekkingshuis

Spirituele coaching: wegen naar verlichting, healing en innerlijke rust

Herken je jezelf in één of meerdere zinnen?

  • Ik heb een diep verlangen om te ontdekken wie ik werkelijk ben, wie of wat mijn ziel nu eigenlijk is
  • Ik wil er achter komen wat mijn bestemming is in dit leven
  • Ik heb het gevoel dat ik niet echt de dingen doe, die bij mij horen, dat ik op de een of andere manier geleefd wordt. Ik wil leren hoe ik authentiek mezelf kan worden en kan zijn
  • Ik heb momenten van diep geluk en innerlijke rust gekend en daar verlang ik naar terug, maar ik heb dat niet onder controle
  • Ik wil spirituele verlichting bereiken
  • Ik voel een leegte, een gevoel van onrust en een knagend gevoel van iets dat niet bevredigd is, maar dan op zielsniveau.
  • Ik heb alles al bereikt wat ik wilde en toch…..
  • Ik weet dat ik niets kan controleren, daarom wil ik leren hoe ik mijn controle kan loslaten
  • Ik wil minder pantser en masker hebben

Spirituele verlichting

Het werken aan je spirituele verlichting is een diepgaand innerlijk proces, waarin je jezelf steeds beter leert kennen als diegene die je werkelijk bent.

Het zijn een serie van inzichten, ook wel realisaties genoemd, die niet via het rationele denken plaatsvinden. Het is een onmiddellijk weten en intuïtief herkennen van je ware natuur. In die momenten van inzicht valt er een last van je schouders, ontstaat er diepe ontspanning en vreugde en valt alles op z’n plek.

Verlichting betekent niet dat je geen pijn, ongemak of tegenslagen zult ervaren. Wat er WEL verandert is je houding, zienswijze en beleving daarvan. Zorgen en angsten over de toekomst worden minder, er ontstaat helderheid over je bestemming,  je geniet veel meer van dit moment, je wordt spontaner, opener en kan het leven in al zijn aspecten meer toelaten en omarmen. Ook de triggers, die emotionele- en daardoor ook vaak fysieke pijn veroorzaken raken in dit proces meer en meer naar de achtergrond.

Zoals een wijze meester ooit zei: (af en toe) pijn ervaren in je leven is een feit, lijden is optioneel.

Healing

Healing betekent letterlijk “weer heel maken”.
Het zijn de gevoelens, emoties, pijn, gedachten en ervaringen uit het verleden, die we op de een of andere manier “vreemd aan onszelf” hebben gemaakt. Je zou kunnen zeggen dat we die ervaringen hebben buitengesloten en ze niet meer als integraal deel van onszelf beschouwen.
Als we iets buitensluiten dan ervaren we gevoelens van afgescheidenheid. En alles wat we buitensluiten gaat vroeg of laat een eigen leven leiden. Het wil namelijk op de een of andere manier tot bewustzijn komen; het wil gevoeld, geleefd en gezien worden. Het heeft, als je het gaat terugfilmen, al vele malen, eerst subtiel, aan de bel getrokken, maar we hebben het niet gehoord of we hebben het genegeerd en op een gegeven moment worden we ziek, soms ernstig. En worden we gedwongen om eens naar onszelf en vooral in onszelf te gaan kijken.
Het zijn dus niet de ervaringen op zich, maar de manier waarop we ze zien, hoe we er tegenaan kijken. Beschouwen we ze als “horend bij onszelf”, als vreemd aan onszelf of zelfs vijandig.

Jezelf healen is het langzaam maar zeker opheffen van alle afscheidingen, van de vijandigheid ten opzichte van jezelf, zodat je alle ervaringen, emoties etc. weer als deel van jezelf gaat beschouwen. Op het moment dat de bereidheid en motivatie ontstaat om aan jezelf te gaan werken en als gevolg daarvan jezelf onder ogen gaat komen, dan begint het healingsproces.

Het resultaat: diepe innerlijke rust en vreugde

Dit resultaat bereik je door commitment, vastberadenheid, diepgaand zelfonderzoek en het werken aan hier en nu bewustzijn, innerlijke healing en het inzicht in wie je in essentie bent.

Algemene inhoud coaching

Marc heeft in de loop van 40 jaar een methode ontwikkeld, die systematisch toewerkt naar inzicht, healing en realisatie van diegene die je in essentie bent.
Deze methode maakt je bewust van de manier waarop je jezelf en de wereld beleeft en reikt sleutels aan om die beleving te beïnvloeden op een wijze die je meer geluk, energie en innerlijke vrede brengt.

Ze maakt gebruik van onze ingeboren capaciteiten om dit innerlijk onderzoek te doen. Denk o.a. aan je vermogen om je diepgaand bewust te worden, je te focussen, je intuïtie en het vermogen om onderscheid te maken en scherp te analyseren. Deze kwaliteiten worden gestimuleerd en gebruikt.

Afhankelijk van je doelen kunnen de volgende onderwerpen aan de orde komen:

• Atma Vichara: het directe zelfonderzoek naar je ware natuur
• Meditatie en concentratie: handvaten voor innerlijke rust en balans
• Mindfulness: handvaten om je levensenergie te voelen stromen
• Meditatie en mindfulness in het dagelijks leven zoals:
- - - Voeding, relaties, slaap, beweging, werk, genieten
- - - Emoties en gevoelens: durven voelen en uiten
- - - Grenzen: je grenzen voelen, stellen en bewaken
• Kennis en inzicht over belemmerende patronen: emoties en gedachten
• Relaxatie met live muziek: piano, Tibetaanse klankschalen, Indiaas harmonium of fluit.

Over Marc

Marc Citroen (NL) studeerde sociale pedagogiek en hulpverlening aan de Hogeschool in Amsterdam (Bachelor 1978). Na enige jaren in dit werkveld te hebben gewerkt ging hij voor langere tijd naar India voor diverse trainingen op het gebied van meditatie, mindfulness en spiritualiteit. Daar, maar ook in Europa studeerde hij bij verschillende spirituele leraren en meesters. Tegelijkertijd studeerde hij verder op het muzikale vlak: fluit, piano, Indiaas harmonium, mantra's en improvisatie. Gaandeweg heeft zich een werkwijze ontwikkeld, waarbij hij in zijn spirituele coachingspraktijk gebruikt maakt van meditatie en muziek. Sinds 1994 is hij docent op het gebied van meditatie, mantra’s en muziek en coacht hij mensen in hun persoonlijke- en spirituele ontwikkeling.

Lees hier meer over Marc

Ervaringen met Marc


"… Mijn eerste individuele sessie bij Marc zal ik nooit vergeten.
Ik was heel erg ontroerd door de rust die ik ervaar de en de ontspanning die hierop volgde. Omschrijven wat ik toen voelde zou de ervaring sowieso tekort doen. Ja dit was voor mij zeer verrijkend en paste precies bij wie ik ben.

Hierna volgde ik een tijdje individuele sessies en kwam naar hem toe als het nodig was. Ik twijfelde aan alles...ik wist niet waar te beginnen en door op elkaar af te stemmen kwam er telkens iets waardevols. Ik kwam elke keer in contact met mijn ware zelf. Het mediteren, de massage, de mantra's, de gesprekken, de inzichten…alles kwam op het juiste moment. Daarnaast leerde ik ook actieve oefeningen om grenzen aan te geven en aan het eind af en toe een (live)klankbad wat ik heerlijk vond.

Soms was het ook gewoon stil…en zo kon ik landen in mijn lijf. Ik had ook veel aan de inzichten die ik kreeg door de feedback.  De sessies brachten mij elke keer weer rust en een soort thuiskomen bij mezelf. Marc maakte mij bewust dat je ook kan voelen wat "is" zonder daarover te oordelen en aanvaarden zonder in weerstand te gaan. Want dat kost hopen energie en veroorzaakt een grote spanning in je lichaam.

Ik leerde mezelf te waarderen om wie ik ben. Op een manier die ik niet eerder geleerd had. Marc doet dit op een geheel eigen specifieke manier. Vanuit een rust en volledige aanwezigheid en betrokkenheid, ook vanuit een soort wijsheid en diep respect …"

Bianca


"…voor ik bij Marc terecht kwam was ik sterk mentaal gericht. Hij echter leerde me voelen in mijn lichaam. Weliswaar ging dat niet altijd van een leien dakje. Ik bood weerstand, ik wilde de pijn niet voelen. Ik vluchtte in mijn slachtofferrol, ik wou gesteund en gedragen worden. Maar, hoewel hij zacht en meevoelend was, ging hij daar niet in mee.

Met veel geduld, respect, humor en vindingrijkheid maar ook door confronterend te zijn hielp hij mij om mijn verzet, subversief en manipulatief vlucht-gedrag te doorbreken. Hij was volhardend, als ik het opgaf en boos naar hem uithaalde, deed hij dat niet, hij liet me nooit in de steek.

Hij liet me kijken naar mijn reactiepatronen op oude trauma’s en naar mijn overlevingsstrategieën die, weliswaar voor mij als kind heel nuttig, me nu in de weg stonden om voluit te kunnen leven.

Alles is hetzelfde gebleven maar mijn manier van kijken is veranderd. Ik kan nu voelen en helder kijken, zonder weg te hoeven vluchten in verhalen, oordelen, argumentaties, beschuldigingen ...
Ik kan mijn leven beter accepteren zoals het zich ontvouwt/voltrekt.
Ik ervaar over het algemeen meer kracht en levenslust, meer zelfliefde en mededogen.
Ik durf meer op te komen voor mezelf en voor mijn overtuigingen.
Ik kan mijn grenzen beter aangeven en/of bijstellen.

Maria


"…na een zware burn-out en allerhande stressklachten ben ik een tijdje terug bij Marc terecht gekomen. Ik heb een hele  poos coachingsessies gevolgd. Het heeft me erg geholpen om mezelf beter te leren kennen, mijn grenzen te leren voelen en te durven aangeven. De sessies hebben me vele inzichten gebracht in het hele verloop van mijn ziekteproces. Ik heb Marc als een krachtig therapeut ervaren, maar tevens ook erg meevoelend en begripvol. Ik heb veel steun mogen ervaren in een zeer moeilijke periode…"


"…zo'n 25 jaar geleden werd ik fan en volger van wat Marc aanbood én biedt op het gebied van muziek en verstilling. Juist deze combi van een schijnbare tegenstelling (geluid en stilte) grepen mij en brachten mij in contact met steeds diepere lagen in mijzelf. Meditatie d.m.v. mantra’s. Het heeft mij nooit meer losgelaten en het is onmogelijk om in woorden te vatten hoeveel dit voor mij heeft betekent en dat nog altijd doet.

Onder liefdevolle begeleiding van Marc, door zijn authenticiteit en zijn muzikaal talent kom ik steeds weer terug bij m'n diepste zelf. Alles wat ik tot dusver bij hem aan concerten, retraites, workshops en zelfs vakanties heb gevolgd waren zeer de moeite waard...”

Vanessa


".aan het einde van een sessie mindfulness, samen zingen in het Ondekkingskoor en andere vormen van healing speelt Marc muziek, fluit, piano, harmonium of een ander instrument met of zonder zijn stem en drukt hij daarmee precies uit wat zich in de groep of individueel op dat moment voordoet ,zowel emotioneel ,mentaal als lichamelijk.
Dit geeft een zeer diepe ervaring dat de muziek precies uitdrukt wat je op dit moment voelt en ervaart. Dit gaat veel verder dan woorden ! Zijn muziek resoneert met je innerlijk, heft blokkades op waardoor er meer ruimte vrijkomt ,meer openheid en brengt daardoor een diepe rust en vrede, een diepe verbinding met je eigen bron en daardoor ook een diepe verbinding met alles en iedereen om je heen. Dit is een zeer helende ervaring....

Miet


"… Zijn muziek heb ik op allerlei manieren mogen ervaren. Samen op het podium bij concerten, in de studio, luisterend naar CD's, in intieme settings met verstilde muziek, op festivals met swingende mantraband, enz.

Twee woorden komen meteen in me op als ik aan Marc's spel denk: organisch en harmonisch. Zijn muziek nodigt uit; hij dwingt nooit. Waar sommige virtuose muzikanten je a.h.w. uit jezelf kunnen trekken, sluit Marc altijd aan bij wat er is op dat moment. Hij neemt je mee naar binnen en laat je ervaren wat daar leeft.

Peter van Kan

Deze pagina delen