Jubileum: 25 jaar yogadocente

Het klinkt een beetje oubollig de term ‘jubileum’ maar ik ben toch wel trots op het feit dat ik ondertussen al 25 jaar yogales geef.
Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om even te reflecteren op mijn individuele yogaweg en deze als docente.
Mijn eerste yogales kreeg ik 36 jaar geleden. Ik was toen 19 en hoorde bij de jongste yogabeoefenaars. Ik zag veel grijze haren in de gevorderdengroep en  ik bleef bijgevolg jaren in de beginnersgroep hangen.
Het woordje ‘yoga’ klonk zweverig en ik kreeg vaak de vraag: ‘Kun je al op je hoofd staan?’ met wat gemonkel erachter en de kous was af.
Het kon mij niet deren, ik was een vreemde eend in de bijt, maar er was ‘iets’ in die lessen dat mij aantrok en inspireerde. Na al die jaren ben ik alleen maar blij dat ik reeds zo vroeg in die spirituele wereld ben getuimeld.

Wie nu ‘yoga’ beoefent, is hip en wordt niet meer zo vreemd bekeken als zoveel jaren geleden. Dat is goed, de drempel is kleiner geworden en het aanbod is groter geworden.
Het gevolg van het grote aanbod is dat het woord ‘yoga’ nogal voor misverstanden kan zorgen.
We worden overspoeld met foto’s van jonge gezonde en mooi ogende mensen of lichamen die de moeilijkste houdingen uitvoeren.

De uiterlijke vorm overstijgt vaak de innerlijke weg die we normaalgezien afleggen als we yoga in al zijn facetten willen beleven.
Een groot deel van de mensen die graag aan yoga willen beginnen, worden afgeschrikt door die acrobatische houdingen. Ze vinden zichzelf te stijf, te oud, hebben niet de juiste outfit of denken dat hun lichaam niet voldoet aan de eisen die gesteld worden in een yogagroep.

In de voorbije jaren heb ik geleerd van mijn verschillende yogaleraars en –leraressen dat het woord ‘yoga’ vooral staat voor het ontwikkelen van een ‘bewustwording’ dat er binnenin ons een enorme wereld van kennis en inzichten leeft.

Alles wat je leert zoals yogahoudingen(asana’s), ademhalingsoefeningen(pranayama) en meditatie staat ten dienste van rust brengen in je hele organisme en het verwerven van zelfkennis. Je krijgt deze tools aangereikt om je te bevrijden van je conditioneringen en kwetsuren uit het verleden.
Het is een proces en een oefening dat blijft doorgaan, je hele leven lang.

De kracht van yoga is dat je leert om je te focussen op de juiste elementen die je innerlijke ontwikkeling ondersteunen. De oefeningen verhinderen dat je denken in allerlei richtingen uitschiet. Het positieve gevolg van yoga is dat je minder energie verbruikt aan al die malende gedachten.

Je lichaam en je ademhaling staan het dichtst bij je directe ervaring. Door je te focussen op ademhaling en beweging, ervaar je rust in je lichaam.
Die rust  is de eerste stap naar de ontdekking van een rijke innerlijke wereld waar je met je aandacht kunt in wegzinken.
Op dat moment voelt je lichaam niet als een bron van frustratie maar als een oase waarin je geest tot rust kan komen.
Dat betekent dat je na een tijd van oefenen op een andere manier in het leven kan staan.
Je kunt weer genieten, je leert om te gaan met overtollige stress in je leven.
Je kan af en toe een stap achteruit zetten om helder waar te nemen.
Je leert te onderzoeken wanneer je moet handelen in je leven en wanneeer het beter is om je over te geven aan de gebeurtenissen van het leven.

Dat is wat ik wil doorgeven aan mijn studenten van alle yogagroepen.
Yoga mag geen bron van frustratie zijn maar een ontdekking van nieuwe mogelijkheden voor je lichaam, je ademhaling en je denken waardoor je potentieel volledig tot ontplooiing kan komen.

 

3 gedachten over “Jubileum: 25 jaar yogadocente”

  1. gefeliciteerd katrien! voor mij ben je de ‘zachtste’ yogalerares die ik gekend heb. geen spectaculaire acrobatieën maar subtiele houdingen kenmerken jou. bedankt voor alle lessen.

  2. Dag Katrien,
    Van harte gefeliciteerd met je jubileum als yogadocente !
    Dankjewel ook voor je verhelderende uiteenzetting over wat yoga nu eigenlijk is of eerder wat het niet is nl een voor mij niet te volgen acrobatie …
    Maria

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.