Zwangere Godin

Elke week heb ik het voorrecht om zwangere vrouwen te mogen begeleiden tijdens hun zwangerschap en ze voor te bereiden op de komende bevalling.
Een zwangere vrouw belichaamt in mijn ogen de moedergodin in volle glorie. Haar dikke buik en borsten, symbolen van vruchtbaarheid, verraden dat er een nieuw leven op komst is.

Tijdens de zwangerschapsyoga leren vrouwen luisteren naar de noden van hun lichaam zodat ze ten volle kunnen genieten van de zwangerschap.

We leven in een maatschappij waarin we de illusie hebben dat we alles kunnen plannen en controleren. Het hoofd zit op de troon van het lichaam, helaas is er vaak kortsluiting in de verbinding tussen hoofd en lichaam.
Ons lichaam is een super intelligent wezen en geeft aan door middel van pijn, spanning, moeilijk ademhalen of emotie aan als er iets aan de hand is. Als er iets misgaat, dan stelt het alles in het werk om te overleven.
Ons hoofd kan niet overleven zonder dat fantastische lijf, dus is het hoog tijd dat we afdalen in de kennis van ons lichaam.

Als zwangere vrouw kun je er niet omheen, het is vaak een uitdaging om jezelf de nodige rust te gunnen. Heerlijk is het om even stil te vallen en contact te maken met je baby’tje.
Een zwangerschap is om te koesteren, je krijgt 9 maanden de tijd om jezelf en je lichaam te verwennen.

Het lijkt alsof onze maatschappij geen ruimte meer wil of kan maken om de magie van een baby’tje in wording in alle rust te laten gebeuren.
De meeste werkomgevingen zijn niet mals voor een zwangere vrouw.
Je kan het een vrouw toch niet kwalijk nemen dat ze zo lang mogelijk wil blijven werken om na de bevalling zoveel mogelijk tijd en aandacht over te houden voor haar baby’tje. Helaas gebeurt het vaak dat diezelfde vrouw zich vooruitsleept tot de laatste verplichte werkdag. Ze voelt zich gespannen, moe, overwerkt en heeft veel last van harde buiken. Veel vrouwen krijgen in de laatste weken ziekteverlof van de dokter, ze moeten rusten of vaak plat liggen.
In België heeft de vrouw recht op maximum 15 weken betaald moederschapsverlof, in Zweden zijn het 96 weken en in Noorwegen 52 weken.
We hebben nog een lange weg te gaan.

Vanuit mijn praktijk zie ik dat vrouwen die de tijd nemen om te ‘mogen’ zwanger zijn en die zich goed voorbereiden op de bevalling vol zelfvertrouwen de komst van hun baby tegemoet zien.
Een gynaecoloog is alleen noodzakelijk als er vooraf een groot risico is voor de vrouw en/of de baby en moet ingrijpen als er zich op het moment van de bevalling complicaties voordoen.

Een gezond zwanger lichaam weet perfect hoe het een baby moet op de wereld zetten, ook zonder verdoving. Het enige wat je als vrouw moet doen is meewerken met je lichaam en niet alles onder controle willen houden met je hoofd.
Dat leer je in de zwangerschapsyoga; je ademhaling en je lichaam zijn je bondgenoten in dit magisch gebeuren!

Op de website van Het Ontdekkingshuis staan fantastische verhalen van zwangere vrouwen die in volle overgave de hele weg hebben afgelegd van de ontsluitingsweeën tot aan de krachtige persweeën. Een bevalling is voor hen een onvergetelijke indrukwekkende ervaring. Ze zijn een inspiratie voor alle vrouwen die bewust en natuurlijk willen bevallen.

 

 

2 gedachten over “Zwangere Godin”

  1. Ha katrien, hoe toevallig, net vandaag krijg ik het heuglijke nieuws te horen dat mijn dochter zwanger is, ik stuur haar gelijk je interessante en mooie blog door. Dankjewel alweer !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.