Vegan groentepannenkoekje met amarant

Dit recept is ontstaan omdat ik iets zocht om met een restje amarant en klaargemaakte worteltjes. In het recept heb ik de wortels vers gebruikt.
Ik heb vegan pannenkoekjes gemaakt, je kunt er eventueel ook een burger van maken.
Groenteburgers zijn ooit op de markt gekomen om het ons gemakkelijk te maken. Eerlijk gezegd ben ik af en toe wel blij met het assortiment dat aangeboden wordt en in onze frigo ligt er af en toe wel een tijdsbesparend burgertje.
De groenteburgers die je koopt in grootwarenhuizen vind ik meestal niet te eten, ik kan het niet helpen maar ik krijg altijd een associatie met karton..
Hoewel ik nog nooit karton geconsumeerd heb.

De uitzondering hierop zijn de burgers van La vie est belle, in de natuurwinkel te koop en een waardevol alternatief voor eigen keuken.

Mijn yogaleraar Paul Harvey zei altijd: ‘Je eet wat je bent’ in plaats van ‘Je bent wat je eet’.
Mijn persoonlijke ervaring is dat de twee stellingen niet tegengesteld zijn maar mekaar aanvullen.
Ik hou van puur, authenticiteit en eerlijkheid. Zowel in mijn leven als in mijn voedingsgewoontes. Geen karton dus!

Benodigdheden:
Ajuin, 3 wortelen, handje oesterzwammen, ½ courgette, 2 schijven knolselder
1 kop voorgekookte amarant
2 eetlepels psyllium (om te binden)
Ras el hanout, oregano, tijm, tamari, peper en zeezout
Peterselie

Werkwijze:
Rasp de wortelen, courgette en knolselder fijn.
Stoof de fijngesneden ajuin in de wokpan en voeg de in stukjes gesneden oesterzwammen toe.
Laat de oesterzwammen lichtjes bruin bakken vooraleer je de overige groente toevoegt.
Breng op smaak met alle bovenvermelde kruiden uitgezonderd de peterselie.
Doe de groente in een mengkom en voeg amarant toe.
Breng op smaak en meng de fijngesneden peterselie onder de groenten.
Het mengsel mag niet te slap en niet te droog zijn. Indien nodig voeg je wat
Olijfolie of water bij. Om te binden voeg je wat psylliumvlokken toe.

Maak nu kleine pannenkoekjes en laat ze even afkoelen op een bord.
Het gaat makkelijker als je je handen wat nat maakt vooraleer je het mengsel in je handen neemt.
Bak vervolgens de pannenkoekjes in olijfolie of kokosolie.

Groen is gezond!

Alle dagen eten wij gemiddeld wel 6 à 8 verschillende soorten groente.
Wokken, rauw, stomen noem maar op. Elke dag is het een feest van vitamines en mineralen op ons bord.
Van groen tot diep gekleurd tot lekker pittig zoals bv radijsjes.

Wij prijzen ons telkens gelukkig dat we zoveel vers en gezond op ons bord kunnen toveren.

Vandaag was er geen sla maar niet getreurd! Er waren genoeg kandidaten om een alternatief groen gerechtje te creëren.
Hieronder vind je het resultaat. Ik heb het bewust eenvoudig gehouden, geen pitten, geen noten. Zuivere groente met wat olijfolie erbij.

Eenvoudig gezond bijgerechtje 

Benodigdheden
1 handje rucola
½ komkommer
1 avocado
Olijfolie, citroen, peper en zout

Werkwijze
Snijd alle groente fijn en doe ze samen in de foodprocessor.
Voeg de olie, citroen, peper en zout toe.

Even op volle toeren laten draaien en je hebt een heerlijk bijgerechtje.

Groentekroket met pompoenpitten

We hebben sedert een paar weken een high speed blender.
Het is een fantastisch ding; dagelijks ontstaan er weer nieuwe recepten en
ideeën dankzij deze superblender.

Je kan er heel gemakkelijk noten en pitten mee fijnmalen. In deze blog vind je het recept van een groentekroket.
Je kunt er natuurlijk oneindig mee variëren, wat voor mij belangrijk is dat er ditmaal geen ei of kaas aan te pas komt en dat het toch een mooi en smeuïg geheel vormt.
Je kunt de kroketjes ook kleiner maken en als aperitiefhapje serveren.

Benodigdheden
Voor 7 kroketjes
Voor de groentemengeling:
½ ajuin, 2 Wortel,1 pastinaak, 5-tal bloemetjes broccoli
Zout, peper, oregano, tamari

Om meel van te maken in de blender:
4 eetlepels pompoenpitten
2 EL sesamzaad
2 EL havervlokken

Voor de afwerking:
1 EL Chiazaad, 1 EL havervlokken, handje fijngesneden peterselie

Werkwijze:
Maal de pompoenpitten,sesamzaad en havervlokken fijn in de high speed blender.
Zet het chiazaad net onder water in een kommetje.

Wok ondertussen de fijngesneden wortel, pastinaak en broccoli beetgaar.

Doe het meel in een mengkom en mix de gare licht afgekoelde groente in de blender, zorg ervoor dat er nog wat stukjes groente zichtbaar zijn.

Meng het pittenmeel en de fijngemaakte groente, voeg het chiazaad toe en werk af met de havervlokken en peterselie. 
De havervlokken dienen om het overtollige vocht op te nemen.

Maak tenslotte ronde kroketjes en bak ze in olijfolie.

Stress en voedselallergieën

Meer en meer mensen hebben te kampen met voedselallergieën en auto-immuunziektes.
Stress is één van de oorzaken en het is belangrijk dat je zelf op zoek gaat naar hulpmiddelen om chronische stress in je systeem te verlagen.

Binnenkort komt er een online reeks ‘yoga voor vrouwen’ waarbij ik jullie mogelijkheden zal aanreiken om inzicht te krijgen in wat bij jou stress veroorzaakt en hoe je dat kunt aanpakken.
De inleiding is op 9 december, kijk op onze website voor meer info.

Veel mensen zijn er zich niet bewust van dat voeding een hele belangrijke rol kan spelen om verandering te brengen in ons algemeen welzijn, zowel op fysiek als mentaal vlak.
Een grote hoeveelheid groenten, noten en fruit zouden moeten deel uitmaken van je dagelijks voedingspatroon.

Meer en meer kinderen en volwassenen kunnen zuivel niet zo goed meer verwerken.
Bij een melkallergie ziet het lichaam de eiwitten in de melk als gevaarlijke indringers en het immuunsysteem gaat hierop reageren. Je krijgt allerlei klachten zoals jeuk, hoesten, loopneus, waterige ogen, eczeem enz..

Er zijn ondertussen al heel veel produkten op de markt waarbij we melk en yoghurt kunnen vervangen. In deze blog geef ik je het recept mee om zelf kokosyoghurt te maken, succes verzekerd!

Kokosyoghurt

Kokosyoghurt is heel makkelijk zelf te maken, het is een goed vervanging van zuivel en als je van kokos houdt is het echt een lekkernij.

Ingrediënten:
Een blik kokosmelk van 400 ml. bij voorkeur bio, ik gebruik de kokosmelk van Terrasana.
1 soeplepel arrowroot
1 zakje agar agar (2g)
Snuifje gemalen vanillepoeder
3 capsules probiotica 

Werkwijze:
Giet de kokosmelk in een pannetje en voeg er 200 ml water bij. Voeg arrowroot en agar agar toe en breng al roerend tot aan kookpunt.
Voeg het vanillepoeder toe.
Laat afkoelen tot 40° à 45° en voeg de probiotica(poeder) toe.

Gebruik een thermometer om de juiste temperatuur te krijgen. Als het mengsel bover de 45° is dan gaat de probiotica dood, lager dan 40° kunnen de bacteriën niet zo goed groeien.
Nogmaals goed roeren, giet het mengsel in een grote bokaal en laat de pot afgedekt op kamertemperatuur 8 – 12u staan, daarna in de frigo.

Deze kokosyoghurt kun je minstens een week bewaren in de frigo.

Wok met Chinese kool en sesam

Noten en zaden zijn niet alleen lekker in gerechten, ze vormen ook een belangrijke bron aan vitamines en zitten boordevol antioxidanten.
Sesamzaad is enorm gezond voor ons lichaam en het is gemakkelijk toe te voegen aan onze dagelijkse eetgewoontes. Je kunt het verwerken in sla, in je smoothie, op groentegerechten strooien, mengen in de rijst, of gewoon een soeplepel per dag nemen. Ik vind het heel lekker van smaak en je hebt natuurlijk ook de tahinpasta, die je oa. kunt verwerken in dressings voor de sla.
Walnoten vind ik zo fascinerend omdat ze echt de vorm van onze hersenen hebben!
Ze bevatten veel omega 3 vetzuren en ze bevorderen een goede werking van de hersenen.
Bovendien zijn ze superlekker om uit het vuistje te eten of om toe te voegen aan je salades.

Benodigdheden:
Voor de wok:
Wortel, pastinaak, ½ chinese kool, broccoli, verse gember, komijn, tamari
Sesamolie, sesamzaadjes, curry, oregano, citroen

Voor de sla:
Veldsla, rode biet, ¼ ramenas, radijs
Notenolie, citroen, walnoten, pompoenpitten

Werkwijze:
Voor de wok
Snijd alle groente fijn voor de wok, snijd de gember apart in ministukjes en 
stamp de komijnzaadjes fijn in de vijzel.
Warm de sesamolie op in de wok en voeg gember en fijngestampte komijnzaadjes toe.
Even roeren en laten bakken vooraleer je de overige groente toevoegt, de chinese kool voeg je als laatste toe als het geheel reeds 10’ aan het bakken is. Voeg kruiden en tamari toe.

Zet het vuur wat lager, deksel erop en laat de groente garen.
Voeg een beetje citroensap toe als afwerking, strooi bij het opdienen nog wat sesamzaadjes over de groente.

Ondertussen voor de sla:

Voeg veldsla, geraspte rode biet, geraspte ramenas en radijsjes samen in de slakom.
Besprenkel met notenolie en citroen.
Als laatste versier je de sla met walnoten en pompoenpitten.

Boerenkool, wat doe ik ermee?

Het is de tijd van allerlei kolen, groene kool, spitskool, chinese kool, boerenkool enz..
Ik hou enorm van groente maar kolen zijn nu niet mijn favoriete groente.
Ze zijn echter heel gezond, zitten boordevol vitamines, dus de moeite waard om te verwerken in je gerechten.

Mijn moeder maakt altijd hutsepot voor de hele familie en ik vind dat nog altijd superlekker, maar stamppotten maken met kool en spruitjes is niet mijn manier van koken.

Bij de bestelling van Biobello zaten van die grote boerenkoolbladeren en ik heb de bladeren als wrap gebruikt in een heel geslaagd gerecht.
Hieronder vind je alle ingrediënten en hoe je het moet maken.

Wrap van boerenkool met pompoen, quino en een salade

Voor 2 wraps:
Benodigdheden:
2 grote bladeren boerenkool, pompoen, selder, ½ venkel, 
Tijm, oregano, peper, zout, tamari, kurkuma
Ghee
Quinoa

Werkwijze:
Doe de grote bladeren ongeveer 30’ in de stomer, kool is gezond maar zorg ervoor dat ze goed gaar zijn.

Kook de quinoa gaar.

Bak de fijngesneden pompoen, selder en venkel in de wok. Ik heb ook nog wat fijngesneden boerenkool toegevoegd omdat de bladeren te groot waren voor de stomer.
Voeg kruiden toe naar smaak.

Voor de salade:

Benodigdheden:
Veldsla, radijs, geraspte rode biet, ½ avocado
Zonnebloempitten, sesamzaad, lijnzaadolie, olijfolie, appelazijn.

Werkwijze:
Meng alle groente samen, besprenkel met de oliën en de appelazijn en werk af met de pitten en zaden, hussel de salade net voor het opdienen.

Afwerking en presentatie:
Leg het gaargestoomde koolblad op je bord, versier met de quinoa en de groentevulling.
Besprenkel het geheel met wat gesmolten ghee en vouw het koolblad dicht om het op te eten en met volle teugen te genieten.

De cyclus van je DNA

Morgen wordt mijn jongste zoon 23, hij woont nog thuis maar staat al met beide voeten in het leven.

Kinderen krijg je, je bezit ze niet, je draagt zorg voor ze, je houdt onvoorwaardelijk van ze. Als ouder besef je, in mijn geval als moeder en dit mijn hele leven lang, dat dat een voorrecht is.
Als ze klein zijn dan heb je nog de illusie dat die kinderen altijd van je zullen houden zoals jij van hen houdt. Maar dat is niet altijd zo. 

Het begint al in de pubertijd, je vraagt je af als dat jouw kind is dat zo lelijk tegen je doet en dat zich afzet tegen je ouderlijke regels en de verantwoordelijkheden die je neemt in de opvoeding. Terzelfdertijd weet je dat het goed is voor je kind om grenzen te krijgen en te leren omgaan met die grenzen. 

Het is koorddansen en als ze volwassen zijn weet je eigenlijk nooit zeker als je het wel goed hebt gedaan. Het enige wat wel zeker is, je hebt je uiterste best gedaan om ze een goede liefdevolle basis te geven en je bent pas gelukkig als je ziet dat je zoon of dochter ook gelukkig is in dit leven.

In ons jonge leven krijgen we de kans om een ego te vormen, alle ervaringen maken van ons wie we denken te zijn op dit moment. Met datzelfde ego gaan we later hopelijk aan de slag om weer meer bewustzijn te creëren in al onze handelingen. Dat is ook mijn wens voor mijn kinderen, dat ze zoals ik mijn hele leven heb gedaan, gaan onderzoeken wat de conditioneringen zijn in hun leven en wat ze dichter bij hun essentie kan brengen.
Wat is nodig om het hart open te houden en niet verbitterd of angstig in het leven te staan.

Maar dat houdt die kinderen niet bezig op dat moment, ze zijn hun plaats aan het uitzoeken in deze wereld. Wat wil ik? Wie ben ik? Welke droom wil ik verwezenlijken? 
Dat is wat je als ouder wenst, dat ze ervoor gaan en het leven tenvolle leven en hun talenten kunnen ontwikkelen.

Ik heb vier kinderen en ze zijn alle 4 heel verschillend, dat is ook boeiend en het betekent dat ze alle 4 hun eigen weg zijn gegaan.

Kinderen krijgen is ook een beetje afscheid nemen van die baby die je ooit vol liefde in je armen had en waar je alles zou voor doen om die te beschermen tegen alle kwaad in de wereld. 
Dat kwaad is in jouw ogen niet hetzelfde kwaad als dat wat je volwassen kinderen ervaren als bedreigend.

In mijn hart blijf ik altijd moeder, het liefdevolle zorgende maakt plaats voor vol spanning op de kade staan en kijken naar het schip dat uitvaart naar onbekende oorden met je kind.

De keuzes die ze maken in hun leven zijn eveneens een uitdaging. Plots staat daar een partner naast je zoon of dochter. Vanaf dat moment weet je en aanvaard je dat dit nu de belangrijkste persoon in hun leven wordt, jij verschuift in het beste geval naar de 2de plaats.

Het is de cyclus van het leven, ondertussen ben ik grootmoeder en dat is weer een ander spannend verhaal. Kleine kinderen hebben nog een open hart, geen oordeel, alleen maar liefde en spontaniteit. Het is een voorrecht om dit te mogen meemaken, je kleinkind die je een knuffel geeft is een moment van onvoorwaardelijke liefde en geen enkele gedachte komt op dat moment je geluk verstoren.

Je mag meegenieten van dat kleine wonder en je hebt niet die grote verantwoordelijkheid die je had toen je volwassen kinderen van nu nog klein en afhankelijk waren van je liefdevolle zorgen.

Herfst en een energy smoothie

Met storm en regen doet de herfst zijn intrede in ons land.

Deze periode is vaak de voorbode van de najaarsmoeheid waar vele mensen mee te kampen krijgen. Onze energie komt op een lager peil, voorlopig krijgen we nog wat zon, maar langzaam worden de dagen korter en killer.

Er is niets mis met je af en toe eens moe te voelen, we hoeven niet altijd bruisend van energie te zijn. Je lichaam gaat mee met de bewegingen van de natuur, de dagen worden korter, de nachten langer. Voor de meeste mensen loopt het dagelijkse leven gewoon door, het hele jaar wordt het lichaam onder druk gezet omdat het voortdurend op volle toeren moet draaien. Terwijl je organisme wanhopig verlangt naar wat rust in de herfst en de winter, blijf je maar doorgaan. 

Minder extra activiteiten en meer rust zijn twee tips voor de herfst en de winter.

Daarnaast kun je actief verandering brengen in je levensstijl met yoga, meditatie en voeding. Om je zowel fysiek als mentaal goed te voelen is het belangrijk dat je naast beweging en meditatie ook eens je voedingspatroon onder de loep neemt.

Hoe beter je levensenergie kan stromen door je lichaam, hoe beter je immuunsysteem werkt, hoe meer je hormonen in balans zijn en hoe minder last je hebt van schommelende gemoedsstemmingen. Zowel yoga, meditatie en voeding van goeie kwaliteit, bij voorkeur biologisch dragen hier toe bij.

Hoe kun je nu ervoor zorgen dat je je via je voeding energieker gaat voelen?

Minder eten en bewuster eten zijn twee tips die ik ook voor mezelf toepas.

De kunst is om gezellig te tafelen, genieten van de maaltijd en ervoor te zorgen dat je jezelf niet volpropt met al dat heerlijks. Af en toe eens wat minder eten of een maaltijd vervangen door een smoothie is ook een mogelijkheid.

Naast mijn yoga- en meditatiepraktijk ben ik al meer dan 20 jaar gepassioneerd door gezonde voeding. Verschillende diëten en voedingstips zijn heel waardevol en dat vraagt vaak een aanpassing in je leef- en eetgewoontes.

In mijn praktijk ervaar ik dat je moet rekening houden met ieders organisme. Er is geen algemene regel die voor iedereen van toepassing is.

Dat geldt ook voor yoga en meditatie. Een effectieve yogapraktijk is een praktijk met aangepaste oefeningen, waarin je ademhaling de poort is naar meer levensenergie.

Ieder systeem functioneert volgens een combinatie van factoren: je genen, de omgeving waar je in opgegroeid bent, eetgewoontes die je aangeleerd bent en opgebouwd hebt tijdens je leven, ziektes waarmee je geconfronteerd wordt, traumatische ervaringen en zoveel meer.

Het is van belang om te onderzoeken waar je organisme nood aan heeft.

Aangepaste voeding zorgt voor voldoende opname van vitamines en mineralen en een goeie afvoer van afvalstoffen. Voeg hierbij je dagelijkse yogapraktijk en je zal voelen dat najaarsmoeheid minder invloed heeft op jou!

Maak eens een groene smoothie boordevol vitamines en mineralen.

Energy Smoothie

Benodigdheden:

Veldsla of bladspinazie, komkommer, avocado, klein stukje banaan, tuinkers, citroen, lijnzaadolie, zwarte peper, hennepzaad en kopje amandelmelk (huisgemaakt)

Doe de veldsla of spinazie samen met de tuinkers, de halve avocado, klein stukje banaan, komkommer en amandelmelk in de blender.

Het resultaat ziet eruit als een gifmengsel maar dan wel een lekker en gezond mengsel!

Werk af met scheutje lijnzaadolie, citroensap en zwarte peper.
Je kunt ook superfood hennepzaad toevoegen.
Deze smoothie geeft je echt een energy boost met alle groene groente erin!

Vakantie

Na een daling van de besmettingen door Covid 19 is er nu een heropflakkering overal ter wereld. We zitten in ons vakantiehuisje en lezen dagelijks de nieuwsberichten. Ik lees berichten op sociale media van mensen die zich monddood voelen omdat ze een mondmasker moeten dragen, allerlei meningen en beweringen dat corona een drogreden is om ons meer en meer te controleren enz…

Ik word daar een beetje misselijk van. Wat is nu zo moeilijk aan de vraag om wat afstand te houden van elkaar? Wat speelt hier in werkelijkheid bij die mensen die zich onderdrukt voelen? Zijn ze bang om offers te moeten brengen omdat hun comfortabel leventje zwaar onder druk komt te staan. Is er zoveel agressie in deze maatschappij dat mensen nood hebben om deze te ventileren en zich af te reageren op ‘het beleid’ of ‘de politie’.

Ligt ontevredenheid aan de basis van dit gedrag? Is er teveel ongelijkheid in deze maatschappij?

Het klopt dat we niet alles kunnen controleren volgens het beeld dat de wetenschap  voor ogen heeft. Wat we wel leren uit de geschiedenis is dat tijdens een pandemie veel mensen sterven, dat is nu helaas niet anders. De mens is een egoïstisch wezen die zijn gecreëerde wereld wil in stand houden.

Als iemand daar maar iets wil aan veranderen, in dit geval een virus, dan pikken ze dat niet.

Terugvallen op weinig afleiding, geconfronteerd worden met je eigen ongemak, het wegvallen van duizenden prikkels waar we ons helemaal niet van bewust zijn. Je identiteit, die je een vals gevoel van zekerheid bezorgt, wordt aangetast. Tijd om daar eens bij stil te staan!

Vandaag zit ik buiten, ik hoor en voel de wind, de temperatuur is aangenaam zomers, mijn man ligt te rusten op bed, ik ben alleen met mezelf.

De enige afleiding is dat ik zit te schrijven op mijn laptop. Straks sluit ik even mijn ogen en maak ik weer contact met de natuur via mijn gevoel, mijn gehoor.

Het enige waar ik op terugval is mijn ademhaling en ik laat me langzaam zinken in een oneindige diepte.

Weg zijn alle meningen, ideeën, complottheorieën, zorgen….

Mijn wens is dat meer mensen die weg kunnen bewandelen en van daaruit een gedrag met meer bewustzijn en wijsheid vertonen in een chaotische maatschappij. Een gedrag die respect uitstraalt voor je medemens die zorgt, die klaarstaat als jij of je naaste in het ziekenhuis belandt.

Een gedrag dat niet tegen of voor iets of iemand is maar die alleen maar vanuit je diepste Zelf komt, liefdevol en zorgzaam.

Jubileum: 25 jaar yogadocente

Het klinkt een beetje oubollig de term ‘jubileum’ maar ik ben toch wel trots op het feit dat ik ondertussen al 25 jaar yogales geef.
Ik wil van de gelegenheid gebruik maken om even te reflecteren op mijn individuele yogaweg en deze als docente.
Mijn eerste yogales kreeg ik 36 jaar geleden. Ik was toen 19 en hoorde bij de jongste yogabeoefenaars. Ik zag veel grijze haren in de gevorderdengroep en  ik bleef bijgevolg jaren in de beginnersgroep hangen.
Het woordje ‘yoga’ klonk zweverig en ik kreeg vaak de vraag: ‘Kun je al op je hoofd staan?’ met wat gemonkel erachter en de kous was af.
Het kon mij niet deren, ik was een vreemde eend in de bijt, maar er was ‘iets’ in die lessen dat mij aantrok en inspireerde. Na al die jaren ben ik alleen maar blij dat ik reeds zo vroeg in die spirituele wereld ben getuimeld.

Wie nu ‘yoga’ beoefent, is hip en wordt niet meer zo vreemd bekeken als zoveel jaren geleden. Dat is goed, de drempel is kleiner geworden en het aanbod is groter geworden.
Het gevolg van het grote aanbod is dat het woord ‘yoga’ nogal voor misverstanden kan zorgen.
We worden overspoeld met foto’s van jonge gezonde en mooi ogende mensen of lichamen die de moeilijkste houdingen uitvoeren.

De uiterlijke vorm overstijgt vaak de innerlijke weg die we normaalgezien afleggen als we yoga in al zijn facetten willen beleven.
Een groot deel van de mensen die graag aan yoga willen beginnen, worden afgeschrikt door die acrobatische houdingen. Ze vinden zichzelf te stijf, te oud, hebben niet de juiste outfit of denken dat hun lichaam niet voldoet aan de eisen die gesteld worden in een yogagroep.

In de voorbije jaren heb ik geleerd van mijn verschillende yogaleraars en –leraressen dat het woord ‘yoga’ vooral staat voor het ontwikkelen van een ‘bewustwording’ dat er binnenin ons een enorme wereld van kennis en inzichten leeft.

Alles wat je leert zoals yogahoudingen(asana’s), ademhalingsoefeningen(pranayama) en meditatie staat ten dienste van rust brengen in je hele organisme en het verwerven van zelfkennis. Je krijgt deze tools aangereikt om je te bevrijden van je conditioneringen en kwetsuren uit het verleden.
Het is een proces en een oefening dat blijft doorgaan, je hele leven lang.

De kracht van yoga is dat je leert om je te focussen op de juiste elementen die je innerlijke ontwikkeling ondersteunen. De oefeningen verhinderen dat je denken in allerlei richtingen uitschiet. Het positieve gevolg van yoga is dat je minder energie verbruikt aan al die malende gedachten.

Je lichaam en je ademhaling staan het dichtst bij je directe ervaring. Door je te focussen op ademhaling en beweging, ervaar je rust in je lichaam.
Die rust  is de eerste stap naar de ontdekking van een rijke innerlijke wereld waar je met je aandacht kunt in wegzinken.
Op dat moment voelt je lichaam niet als een bron van frustratie maar als een oase waarin je geest tot rust kan komen.
Dat betekent dat je na een tijd van oefenen op een andere manier in het leven kan staan.
Je kunt weer genieten, je leert om te gaan met overtollige stress in je leven.
Je kan af en toe een stap achteruit zetten om helder waar te nemen.
Je leert te onderzoeken wanneer je moet handelen in je leven en wanneeer het beter is om je over te geven aan de gebeurtenissen van het leven.

Dat is wat ik wil doorgeven aan mijn studenten van alle yogagroepen.
Yoga mag geen bron van frustratie zijn maar een ontdekking van nieuwe mogelijkheden voor je lichaam, je ademhaling en je denken waardoor je potentieel volledig tot ontplooiing kan komen.