Het Ontdekkingshuis

Jaaropleiding Mantrazanger,

begeleidt jezelf op Indiaas harmonium en oefen thuis met het Internet Begeleidings Programma
9e jaargang, 21 september 2024

Dit kun je spelen na 10 maanden ZONDER voorafgaande ervaring met zang of muziek

Algemeen

In deze opleiding word je opgeleid tot mantrazanger. Je hoeft geen notenschrift te kennen, maar voor diegenen die al noten kunnen lezen is er notenschrift voorzien! Aan het eind van de opleiding ben je zelfstandig in staat om met groepen mensen mantra's te zingen en jezelf te begeleiden op Indiaas harmonium. Kijk naar het filmpje hierboven wat je in 1 jaar kunt bereiken zelfs zonder muziekervaring! Kijk op de videopagina naar meer films. Na dit eerste jaar heb je de mogelijkheid om aan de vervolgmodule van 6 zaterdagen deel te nemen.


Zaterdag 17 juni 2023. De laatste (10e) dag van de jaaropleiding. Feestelijke diploma uitreiking. Zeven prachtige mensen, die anderen (en natuurlijk zichzelf) gelukkig gaan maken met mantra's, chants en andere spirituele liederen.

De magische wereld van mantra's

Steeds meer mensen ontdekken dat mantrazang op vele vlakken weldadig is voor de lichamelijke, emotionele en mentale gezondheid. De klankvibraties dringen diep door en door het zingen en reciteren worden de energiecentra, de chakra’s, in het lichaam geopend. Stress wordt  afgevoerd en diepere gevoelens en kwaliteiten krijgen de ruimte zoals vreugde, innerlijke stilte, geluk, liefde, inspiratie en intuïtie.

Mantra's vertegenwoordigen dus krachten en kwaliteiten in jezelf, die je kunt oproepen, versterken of verminderen.

Mantra samenzang geeft je gelegenheid om:
• jezelf te leren kennen op een dieper niveau
• je bewustzijn te verbreden en vergroten
• oude gedrags- en denkpatronen, materiële dingen en relaties los te laten die jou en anderen niet meer dienen

Het zingen van mantra's helpt om:
• je angst en verlegenheid om je stem te gebruiken te overwinnen
• je gevoelens in klank en woorden om te zetten
• met je stem je eigen ruimte in te nemen
• van een kleine een grote stem te maken
• je stem moeiteloos te laten horen

  • Just graduated, the last "before corona" time in june 2019

Ervaringen van studenten

"… Ik ben aan deze opleiding begonnen als een persoonlijk bewustwordings trajekt en niet om voor anderen te zingen. Deze mantraopleiding bracht me een verdieping in de verbinding met mezelf en al wat is. Ik heb geleerd om elke emotie te accepteren, ze niet weg te duwen maar ze mee te nemen in de klanken waardoor ze sneller transformeren. Ik had totaal geen muzikale background noch qua stem noch qua instrument wat me toch extra inspanning heeft gekost om alles onder de knie te krijgen. Doch de manier waarop Marc en Katrien dit brengen zorgt voor een heel veilige, respectvolle omgeving waar de intentie en het proces van belang zijn en resultaat in mindere mate. Het spelen en zingen geeft je rust, vreugde en is een belangrijke tool om te blijven gebruiken in de hectiek van onze maatschappij. Ik ervaar een diepe dankbaarheid dat mensen als Katrien en Marc hun levensfilosofie en wijsheid met andere willen delen. Ik kan deze opleiding alleem maar aanraden. …"

Inge Jaecques,Kinesitherapeute

 


 

Voor wie

Voor muzikanten, yogadocenten, therapeuten, meditatieleraren, spirituele leraren, die mantra's in hun werk willen integreren. Maar natuurlijk ook voor mensen, die "gewoon" heerlijk mantra's willen zingen met een groep.

Voor bv yoga docenten kunnen mantra's deze voordelen hebben:
• verdiept de effecten van asana’s, pranayama’s en mudra’s;
• geeft de mogelijkheid van expressie van emoties en fysieke ervaringen via de stem, waardoor diepere ontspanning kan optreden;
• geeft verbinding, vreugde en gezamelijk element aan yoga-lessen.

Het integreren van mantra's en klank in een therapeutische praktijk kan een meerwaarde zijn om dieper met het lichaam en emoties/gevoelens in contact te komen en zo het therapeutische proces te ondersteunen.

Mantra's en chants uit verschillende tradities

In alle verschillende religieuze en culturele tradities is er een overweldigende rijkdom aan wijsheid, sfeer, emotie en perceptie in de manier waarop mensen zichzelf uiten door middel van klank, gezangen en mantra's. Ik had zelf de kans om er van te proeven en het heeft me zoveel verrijkt. De boeddhistische mantra-recitaties met hun serene atmosfeer geven een totaal ander gevoel dan bijvoorbeeld de dynamischer Bhajans en Mantra's uit India. Daarom beperken we ons in deze training niet tot slechts één traditie, maar proeven we van de belangrijkste.

Ervaringen van studenten

"… Deze opleiding bracht me veel meer dan ik me had voorgesteld. Al mijn verwachtingen werden ingelost: ik leerde harmonium spelen en ik kreeg technieken om mijn ademhaling en zangtechniek te ontwikkelen. En daarnaast ontving ik zoveel meer. Wat ik vooral gewaardeerd heb is hoe diepgaand de opleiding was.
Je gaat een persoonlijk proces door. De manier waarop Marc over de betekenis van mantra’s vertelt en deelt, toont zijn diepgaande kennis en persoonlijke ervaring ermee. Daardoor werd een mantra veel meer dan een “concept” of een vertaling van woorden, maar een belevenis en een uitdrukking van iets in het leven …"

Marie, psycholoog en mindfulnesstrainer

De docenten

Marc Citroen:

"… Het was in 1976 dat ik kennismaakte met Mantra's. In het begin leerde ik de Mantra alleen van binnen te reciteren, later, in 1979, toen ik naar India kwam om Osho te ontmoeten, werden Mantra's ook gezongen. Dat was het begin van een diepgaande verkenning van spirituele muziek en Mantra's. In 1992 ging ik naar Lucknow (India) om mijn spirituele leraar te ontmoeten, Sri H.W.L. Poonjaji. Naast het spirituele onderricht trainde en moedigde hij me aan om rechtstreeks vanuit het hart te spelen en te zingen …"

Sinds 1994 speelt Marc mantra's met mensen. Samen met leden van de toemalige Vrindavan-band en daarna de KiJay-band was hij een van de eersten, die het mantrazingen introduceerde in Nederland. Bekend zijn de Landelijke Mantradagen in Amsterdam en de grote concerten op het Eigentijds Festival.
Sindsdien gaf hij concerten en trainingen mantrazang. Lees hier uitgebreid over de achtergrond van Marc.

Katrien Van Reybrouck

In de jaaropleiding speelt Katrien een essentiële rol in het ontwikkelen van stemvaardigheden en stem improvisatie. Haar achtergrond in dans- en stemwerk, beïnvloed door mentoren zoals Ya'kov Khan, Patricia Bardi, en Catherine Delasalle, stelt haar in staat om een unieke benadering van stemwerk te bieden. Dit omvat o.a. het openen en gebruiken van resonantieholtes, het ontwikkelen van lichaams-, spier- en stembandbewustzijn en stem-improvisatie. Deze technieken zijn cruciaal voor het krachtig èn moeiteloos kunnen zingen van de mantra's en chants.

Katrien is tevens yogadocent en cranio sacraal therapeute. Lees hier verder over Katrien.

Video pagina

Kijk op de mediapagina naar de volgende films:
• De Mantra Om Mani Padme Hung door studenten thuis ingezongen en gefilmd.
• Uitleg over het internet begeleidingsprogramma
• Eindconcert van studenten: wat je in 1 jaar kunt bereiken
• Concertfragmenten met Marc
• De KiJay Mantra Band in 2009 op het Eigentijds Festival met Om Namah Shivaya (ingekort)
• Impressies met studenten

Ervaringen van studenten

"… Zelf vind ik dit traject een hele leuke afwisseling van 'joy' en diepgang, muziek en meditatie. Niet zweverig, maar wel naar de essentie. Mijn partner genoot gewoon met volle teugen van de samenkomst-dagen met Marc en onze groep. Ik ook, maar ik probeerde er tegelijk alles uit te halen: de meditaties, de inspirerende uitleg rond de mantra's, de voorgestelde zinvolle ademhalings- en stemoefeningen, de vibraties die dat te weeg brengen bij jezelf, , ...
Marc is een aangename, met momenten grappige lesgever. Hij reikt veel aan om diep te gaan, maar tegelijk laat hij de verantwoordelijkheid bij jou (dringt nooit aan) wat je ermee doet en in welke mate je ermee aan de slag wil gaan "

Veerle Devillé, klinisch psycholoog en coach.

Inhoud lesdagen

1. Bespelen van het harmonium

• blaasbalgtechniek: dynamiek controleren
• vingerzettingen
• gebruik van de registers

2. Open en krachtig zingen

Open, ontspannen en krachtig kunnen zingen is natuurlijk een belangrijke voorwaarde om met een groep mantra's te zingen. Elementen, die we daarvoor gebruiken zijn o.a.:
• in de eerste plaats je ademhaling.
- het zwaartepunt verleggen van hoge naar bekkenbodem ademhaling.
- 3 ademhalingstechnieken, die je stem optimaal ondersteunen
• resonantieholtes openen en gebruiken
• gehoor-ontspanning en luisterend zingen
• lichaams-, spier- en stembandbewustzijn ontwikkelen: ontdekken welke delen van je lichaam rechtstreeks betrokken zijn bij het zingen

4. Meditatie en Mindfulness

• Rustpunt in jezelf vinden, aandacht naar binnen keren. Van daaruit leren zingen/chanten.
• Mindfulness ontwikkelen naar de groepssfeer en -energie.

5. Mantra's
Mantra’s en liederen uit: o.a. de Indiase, Boeddhistische, Sufi en Joods-Christelijke tradities.
Een greep uit de mantra's:
• Hindoe traditie 1: Ganesha, Shiva, Kali, Krishna, Rama, SitaRam, Hanuman, Gayatri Mantra, Soham Mantra
• Hindoe traditie 2: mantra's uit de Kundalini yoga.

• Boeddhistische traditie: Om Mani Padma Hum, Medicijn Boeddha Mantra, Tara, Gate Gate Mantra...


• Christelijke en Joodse traditie: Halleluja, Kyrie, Donna Nobis Pacem, Shema Yisrael...
• Soefi traditie: Allah Illah...
• English chants zoals "the river is flowing"…
• Enkele chants uit Africa, Hawaii, Native Americans, Aboriginals ….
• Zaadmantra's (Bija)

6. Mantra's kracht geven
Je leert de 6 belangrijkste technieken om mantra's kracht te geven. Bij die technieken gebruiken we o.a. onze ademhaling, concentratievermogen en expressievermogen.

7. Manieren om mantra's te zingen
In de opleiding worden er 3 manieren aangeleerd om mantra's te spelen:
• melodieus
• recitatief
• de kirtanvorm: voor- en nazang
• improviserend

8. Achtergrond en betekenis van mantra's
Wat is de letterlijke en geïnterpreteerde betekenis? Waar komen de mantra's vandaan? Welke verhalen horen daarbij? Met welke intentie zijn en worden ze gezongen? Al deze vragen worden beantwoord.

9. Gebruik van ritme en percussie
Er zijn voor je iPad, tablet, smartphone en computer hele goede tabla-programma's beschikbaar, die je kunt gebruiken als begeleiding bij de mantrazang. In de opleiding leer je daar mee te werken.

10. Resonantie en chakra's
Mantra's en klank resoneren uiteraard in je lichaam. We doen in de lessen ook onderzoek naar het effect van de klanken in jouw lichaam en chakra's (energiecentra). Sommige mantra's resoneren specifiek op chakra's.

11. Improvisatie
Vrij improviseren, vooral tijdens de Kirtans is erg fijn en levendig. De hele sfeer in de zanggroep verdiept zich tijdens het improviseren. Tijdens de opleiding leren we een aantal improvisatietechnieken.

Ervaringen van studenten

Deze opleiding houdt veel meer in dan alleen mantra’s aanleren en harmonium leren spelen.
In deze opleiding leerde ik via de betekenis van de mantra’s en klankbeleving te onderzoeken wat er in mijn lichaam, gevoels- en mentale wereld omgaat.
De klank reist door het ganse lichaam en zo leerde ik mijn blokkades te lokaliseren waardoor het niet stroomt. Ik leerde in contact te komen met mezelf en heb mezelf zo dieper leren kennen door toe te staan van wat er komt aan gedachten, gevoelens en emoties en er leren mee om te gaan.

Ik was telkens onder de indruk na een dag sessie op welke mooie manier de begeleiders ons o.a. ademhalingstechnieken, bewustwording door de uitleg en betekenis van de mantra’s, meditatie expressie, zingen, totale ontspanning met live muziek van Marc ( dwarsfluit of op piano) hebben aangereikt.
Ik leerde om te durven kijken naar mijn emoties, ook al is het soms niet prettig, en ze mee te geven met de klankexpressie.
Wat mij vooral is bijgebleven is hoe je door klankexpressie tot een totale rust en ontspanning kunt komen.

Wilfried Denys, meditatieleraar in de traditie van Thich Nhat Hanh

Internet begeleidingsprogramma (IBP)

Thuis kun je het geleerde in de praktijk brengen met behulp van het Internet ondersteuningsprogramma. Onderaan deze pagina kun je een gratis proefles aanvragen. Na elke opleidingsdag krijg je tussen de 2 en 4 mantra's, die je via dit programma kunt beoefenen. Je kunt hiermee de verschillende mantra's leren, zowel met je stem als het harmonium.

Dit is de inhoud van het programma:
audio (mp3): luisteren naar de Mantra met de verschillende stemmen en instrumenten
PDF bestanden: notenschrift (Je hoeft geen notenschrift te kennen, maar voor diegenen die al noten kunnen lezen is er notenschrift voorzien!), vingerzettingen en akkoorden notaties van alle partijen samen en afzonderlijk (harmonium en stemmen) + uitleg en interpretatie.
audio (mp3): de melodielijn op het gehoor leren, dus zonder notenschrift
film: de harmoniumpartij leren: zowel de melodielijn als de akkoorden.
audio (mp3): de mantra spelen samen met een audio-opname van de mantra zonder harmonium en stemmen, maar met ritme, bass en piano.
film met uitleg en interpretatie en voorgestelde manieren en intenties om de mantra te zingen.

Commitment en innerlijke processen

In deze 9 maanden zul je de mystieke wereld van de heilige klank verkennen. Deze vibraties dringen diep in je lichaam/geest en kunnen, behalve de eerder genoemde positieve-, ook emoties en herinneringen oproepen, die kwetsbaarder en pijnlijker zijn zoals bv oud verdriet of onverwerkte gebeurtenissen. Dit is heel normaal, belangrijk en nuttig in het leerproces. Op de juiste manier hiermee te dealen maakt je sterker in alle opzichten. De leraar kan je hierbij ondersteunen, maar het is vooral belangrijk dat je de bereidheid en motivatie hebt om door dit veeleisende leerproces te gaan.

Ervaringen van studenten

Algemeen is de opleiding tot in de puntjes georganiseerd en voorbereid, zowel technisch als inhoudelijk.
Een rode draad doorheen de opleiding is het onderzoeken bij jezelf. Via klank en ademhaling tot je diepere lagen komen, jezelf bevragen en “beleven”! Soms met een lach, soms met een traan, soms confronterend, soms verhelderend.

Heel boeiend én verrassend vond ik de uitleg en de info over de mantra’s. Gestoffeerd met mooie afbeeldingen en verhalen; een gevarieerd aanbod. Iedere lesdag een andere.
De mooie mantra’s kregen van Marc gepaste harmonie-akkoorden om helemaal in op te gaan! Daarmee thuis bezig zijn is voor mij enorm plezierig.

Als je individuele hulp nodig had of vragen, kon je Marc contacteren, per telefoon of zelfs via een zoomsessie. Met geduld en interesse luisterde Marc naar je moeilijkheid. Dat vond ik een belangrijke ondersteuning, niet alleen muziek technisch maar ook psychologisch.
Waar ik bij de keuze om de opleiding te volgen nogal sceptisch stond over de kostprijs, kan ik stellen dat deze opleiding dat meer dan waard is!

Gilberte Limbourg, yogadocente

Is ervaring met muziekinstrument, zang of notenschrift nodig?

Het is natuurlijk belangrijk dat je gevoel voor muziek hebt en het is ook in je voordeel als je voorafgaande ervaring hebt met muziek, mantra's, zang of met je instrument, maar dit is niet strikt noodzakelijk. Je kunt helemaal bij het begin beginnen: zowel met je stem als met je instrument. Je hoeft ook geen notenschrift te leren tijdens de opleiding, maar dat kan natuurlijk wel.

Als je onzeker bent of je geschikt bent voor deze opleiding, dan is het raadzaam om eerst 1 individuele les te nemen. Tijdens deze sessie wordt zeker duidelijk of je voldoende muzikaliteit in je hebt om met de opleiding te beginnen. Je kunt ook naar een van de introductiemiddagen komen. Zie verder hieronder.

Harmonium

Je hebt uiteraard een harmonium nodig om thuis te kunnen oefenen en mee te spelen tijdens de opleidingsdagen. In het ontdekkingshuis verkopen we 3 soorten hoge kwaliteit Indiase harmoniums. Zie de details hier. Op een info-sessie kun je die live horen, zien en zelf op spelen. Je kunt ook een aparte afspraak maken voor een demonstratie. Misschien heb je zelf al een harmonium. Om die tijdens de opleiding te gebruiken moet hij in de 440 Hz stemming zijn gestemd. Als je dat niet weet kun je Marc bellen en het harmonium door de telefoon laten horen. Met zijn stemapparaat kan hij de huidige stemming aflezen. Mocht hij niet in de juiste stemming staan, dan kun je hem door Marc laten stemmen.

Thuis oefenen

Thuis oefenen is van essentieel belang om deze opleiding met succes af te ronden. Hoeveel uur per week is afhankelijk van je leertempo en je voorgaande ervaring met muziek. Tijdens de eerste opleidingsdag wordt hier aandacht aan besteed.

Bekijk alle praktische informatie

Klik hier om naar kosten, plaats en data te gaan

Kort intake gesprek voordat je je inschrijft

Indien je geen info-sessie hebt gevolgd en je wilt deelnemen aan de opleiding dan volgt er nog een kort gesprekje met de docent, zodat jij jezelf kunt verzekeren dat hij aan je verwachtingen en leerbehoeften kan voldoen. Ook voor de docent is het belangrijk om met jou kennis te maken en een goed gevoel te hebben, dwz het gevoel dat je op je plaats bent in de opleiding. Dit gesprek gaat via Skype of WhatsApp en duurt max 15 minuten. Vul dit formulier in om een gesprek aan te vragen.

Als je nog niet wilt beslissen en eerst nog een kort informatief gesprek wil hebben, is dat ook mogelijk. Zie het volgende onderwerp.

Interesse? Maar wil je eerst met de docent kennismaken, wat proeven of heb je nog vragen?

a. Info-sessies.
Tijdens een info-sessie krijg je uitleg over de opleiding en leer je al een eenvoudige mantra te zingen en op het harmonium mee te spelen. Ook kun je verschillende harmoniums uitproberen, die je dan eventueel ook kunt bestellen. Je kunt ook alvast hier kijken welke harmoniums er zijn.
Geplande sessies:
• zat 9 maart 2024 van 15u - 16u30
• zat 11 mei 2024 van 15u - 16u30
De kosten van een info-sessie zijn € 15,- Deze worden weer afgetrokken als je je inschrijft voor de opleiding. Schrijf je in voor een info-sessie.

b. Vraag een kort gesprek online aan (gratis) van ongeveer 15 minuten

c. Kijk gratis naar een proefles van het internet begeleidingsprogramma

Vul dit formulier in en je krijgt direct een link naar een proefles.

Deze pagina delen

Meer ervaringen

•••

“… deze opleiding is een openbaring voor me geweest. De helende en magische kracht van de muziek, stemmen en mantra’s heeft mijn hart geopend…”

•••

“… ik vond de opleiding boeiend door de talrijke mantra’s, die ik leerde spelen en zingen. Daarnaast vond ik het ook helend en sterkend door de muziek en de interactie met de medestudenten en de leraar…”

•••

“… het improviseren met stemgeluid was heerlijk. Het schept een hele mooie verbinding bovendien. Je voelt dat iedereen er toe doet en dat het ‘makkelijk’ mag...."

•••

“… het internet programma was erg behulpzaam bij het oefenen. Ik heb regelmatig meegespeeld met de opnames en in sommige mantra’s de tweede stem geoefend. Het geeft structuur…”

••

“… een zeer positieve ervaring. Het gaat hier immers over veel meer dan enkel harmonium en zang…” “…mijn ervaring met het zingen was een helse tocht maar ik denk en ik had nooit durven denken hier al te staan…”

••

“… door de begeleiding van Marc en Katrien kreeg ik een basis, veilig gevoel waarin ik mij kwetsbaar durfde op te stellen en zodoende mij steeds openen en krachtiger durfte te laten horen…”

••

“… tijdens het werken met de stem raakte ik vertrouwd met mijn eigen klank: durven geluid te maken, de klanken in mijn lichaam te voelen en dat alles ok is, dat je uitdrukking kunt geven wat je op dit moment voelt, expressie in klank kunt leggen…”

••

“… ik heb de opleiding als heel verrassend ervaren, omdat ik geen voorstelling had hoe het zou zijn, wat ik zou leren, heel verrijkend, helend en leerzaam…”

••

“… interessant, open en leuke sfeer, harmonieus zingen. Het Internet begeleidingsprogramma (IBP) zat heel goed in elkaar …”

••

“… De lessen waren goed opgebouwd wat betreft moeilijkheidsgraad en… het was erg gezellig …”

••

“… Leuk, ontspannend, leerrijk. Heel verassend dat je na één jaar toch een goed gevoel hebt met het hamonium en het zingen van mantra’s …”

••

“… Ik heb veel bijgeleerd. Heel wat om verder mee aan de slag te gaan. Rijk geheel. Goed gebruik van de media. Ik heb erg genoten van het samenspel in de groep. Daar heb ik het gevoel gehad wat het zou kunnen zijn. Ondersteuning van de docent was top …”

••

"...Bedankt Marc en Katrien het was een fantastisch jaar en de manier waarop u en uw lieftallige echtgenote ons allen doorheen dit experiment hebben gedreven is wonderbaarlijk. You did a wonderfull job …"

••