Het Ontdekkingshuis

Healing door Klank en Mantra’s

Trauma, schrik en bevroren energie

Trauma en schrik, zowel in je kinderjaren als ook later gaan diep in je lichaam zitten. Wanneer trauma en schrik niet kunnen oplossen blijven ze in het lichaam als bevroren energie. Bevroren energie kan voor veel ongemakken zorgen. Het kan de werking van o.a. je spieren, gewrichten, organen, zenuwen en hersenen ernstig beperken.

Hoe lost trauma en schrik op in een "normale situatie"?


Een voorbeel bij zwanen.
Als we bv kijken naar 2 ruziënde zwanen, die net klaar zijn met hun onenigheid. Je ziet dan dat ze daarna nog een aantal seconden nafladderen. Ze ontdoen zich van de stress tijdens het gevecht. Daarna zijn ze weer in hun normale staat.
We kennen in het zenuwstelsel twee "standen", namelijk de sympatische en de parasympatische toestand. Globaal gezegd staat sympatisch voor "vechten, vluchten" en parasympatisch voor "rust en relax".
Wanneer er gevaar is of er wordt een snelle actie van je gevraagd dan gaat je lichaam in de sympatische stand. Adrenaline wordt aangemaakt, je hele systeem verzamelt uit alle hoeken en gaten energie en stoffen om scherp te kunnen waarnemen, de situatie in te kunnen schatten en adequaat te kunnen handelen.
Daarna is de parasympatische stand aan de beurt om weer in de normale toestand te komen, waarbij alle spieren en organen weer kunnen ontspannen en alles tot rust komt.
Daarin zou dus een balans moeten zijn. Maar bij veel mensen is die balans er niet, blijft het lichaam in een staat van alarm en kan niet meer terugkomen naar een toestand van ontspanning. Er kan dan chronische stress ontstaan met alle gevolgen van dien. Verschillende symptomen kunnen zich dan ontwikkelen zoals burn-out, depressie en tal van lichamelijke en mentale klachten. Hierboven noemde ik al problemen met de spieren, gewrichten, organen, zenuwen en hersenen. Er zijn bv onderzoeken die aantonen dat er een directe relatie is tussen chronische stress en auto-immuunziekten, hartproblemen, slaapproblemen etc.

Hoe klank en mantra's je weer in de "rust en relax" stand kunnen brengen

Het is niet verwonderlijk dat klank, geluid en muziek zo diep het lichaam kunnen binnendringen. We bestaan immers voor 70% uit water en water geleidt geluid bijzonder goed.
Klank doet iets met bevroren of gestagneerde energie wat bijna met geen enkel ander middel zo snel en effectief kan. Klank maakt deze energie geleidelijk voelbaar en localiseert deze. Deze twee elementen: localisatie en voelbaarheid zijn belangrijk voor het oplossen van trauma/stress.

Healing door klank en mantra's: heeft het een geneeskrachtige werking?

Klank is een van de meest krachtige middelen om rechtstreeks het lichaam te benaderen. Klank en mantra's werken bij sommige aandoeningen genezend en ze ondersteunen genezingsprocessen.

Wanneer klank op de juiste manier en met de juiste intentie gebruikt wordt, heeft het de potentie om schrik, trauma en stress in weefsel los te maken en op te lossen. De ervaring leert dan dat genezingsprocessen veel sneller gaan.

Klank kán dus genezend werken, maar faciliteert vooral genezingsprocessen. Klank en Mantra's spreken het zelfhelend/genezend vermogen van het lichaam aan door trauma, stress en schrik uit het lichaam te verwijderen.

Hoe een sessie eruit kan zien

De therapeut maakt klank, geluid, muziek of zingt een mantra en de cliënt luistert en voelt. Hij kan gebruik maken van een regenboog aan mogelijkheden: hij kan zijn eigen stem gebruiken, een melodisch- of percussie-instrument gebruiken. Instrumenten kunnen zijn: Tibetaanse klankschalen, Indiaas harmonium, tanpura, fluiten, gongen en snaarinstrumenten. Tibetaanse klankschalen worden soms ook op het lichaam geplaatst.

Praten tijdens sessie
Uiteraard kan er bij elke sessie in meer of mindere mate gesproken worden. Er kunnen herinneringen, beelden en associaties naar boven komen, die het gevolg zijn van het klanktherapeutisch proces. Praten hierover kan dan belangrijk zijn.

Over Marc

Marc Citroen (NL) heeft sinds 2005 een klanktherapeutische praktijk. Meditatie, mindfulness, klank en muziek zijn de vier belangrijke pijlers van zijn werk. Hij begeleidt en coacht mensen op het gebied van traumawerk, spiritualiteit, persoonlijke groei, zelfrealisatie, non-dualiteit en muziek. Lees hier meer over Marc

Praktische informatie

Alle info over data, prijzen vind je hier.

Ervaringen met Marc


"… Mijn eerste individuele sessie bij Marc zal ik nooit vergeten.
Ik was heel erg ontroerd door de rust die ik ervaar de en de ontspanning die hierop volgde. Omschrijven wat ik toen voelde zou de ervaring sowieso tekort doen. Ja dit was voor mij zeer verrijkend en paste precies bij wie ik ben.

Hierna volgde ik een tijdje individuele sessies en kwam naar hem toe als het nodig was. Ik twijfelde aan alles...ik wist niet waar te beginnen en door op elkaar af te stemmen kwam er telkens iets waardevols. Ik kwam elke keer in contact met mijn ware zelf. Het mediteren, de massage, de mantra's, de gesprekken, de inzichten…alles kwam op het juiste moment. Daarnaast leerde ik ook actieve oefeningen om grenzen aan te geven en aan het eind af en toe een (live)klankbad wat ik heerlijk vond.

Soms was het ook gewoon stil…en zo kon ik landen in mijn lijf. Ik had ook veel aan de inzichten die ik kreeg door de feedback.  De sessies brachten mij elke keer weer rust en een soort thuiskomen bij mezelf. Marc maakte mij bewust dat je ook kan voelen wat "is" zonder daarover te oordelen en aanvaarden zonder in weerstand te gaan. Want dat kost hopen energie en veroorzaakt een grote spanning in je lichaam.

Ik leerde mezelf te waarderen om wie ik ben. Op een manier die ik niet eerder geleerd had. Marc doet dit op een geheel eigen specifieke manier. Vanuit een rust en volledige aanwezigheid en betrokkenheid, ook vanuit een soort wijsheid en diep respect …"

Bianca


"…voor ik bij Marc terecht kwam was ik sterk mentaal gericht. Hij echter leerde me voelen in mijn lichaam. Weliswaar ging dat niet altijd van een leien dakje. Ik bood weerstand, ik wilde de pijn niet voelen. Ik vluchtte in mijn slachtofferrol, ik wou gesteund en gedragen worden. Maar, hoewel hij zacht en meevoelend was, ging hij daar niet in mee.

Met veel geduld, respect, humor en vindingrijkheid maar ook door confronterend te zijn hielp hij mij om mijn verzet, subversief en manipulatief vlucht-gedrag te doorbreken. Hij was volhardend, als ik het opgaf en boos naar hem uithaalde, deed hij dat niet, hij liet me nooit in de steek.

Hij liet me kijken naar mijn reactiepatronen op oude trauma’s en naar mijn overlevingsstrategieën die, weliswaar voor mij als kind heel nuttig, me nu in de weg stonden om voluit te kunnen leven.

Alles is hetzelfde gebleven maar mijn manier van kijken is veranderd. Ik kan nu voelen en helder kijken, zonder weg te hoeven vluchten in verhalen, oordelen, argumentaties, beschuldigingen ...
Ik kan mijn leven beter accepteren zoals het zich ontvouwt/voltrekt.
Ik ervaar over het algemeen meer kracht en levenslust, meer zelfliefde en mededogen.
Ik durf meer op te komen voor mezelf en voor mijn overtuigingen.
Ik kan mijn grenzen beter aangeven en/of bijstellen.

Maria


"…na een zware burn-out en allerhande stressklachten ben ik een tijdje terug bij Marc terecht gekomen. Ik heb een hele  poos coachingsessies gevolgd. Het heeft me erg geholpen om mezelf beter te leren kennen, mijn grenzen te leren voelen en te durven aangeven. De sessies hebben me vele inzichten gebracht in het hele verloop van mijn ziekteproces. Ik heb Marc als een krachtig therapeut ervaren, maar tevens ook erg meevoelend en begripvol. Ik heb veel steun mogen ervaren in een zeer moeilijke periode…"


"…zo'n 25 jaar geleden werd ik fan en volger van wat Marc aanbood én biedt op het gebied van muziek en verstilling. Juist deze combi van een schijnbare tegenstelling (geluid en stilte) grepen mij en brachten mij in contact met steeds diepere lagen in mijzelf. Meditatie d.m.v. mantra’s. Het heeft mij nooit meer losgelaten en het is onmogelijk om in woorden te vatten hoeveel dit voor mij heeft betekent en dat nog altijd doet.

Onder liefdevolle begeleiding van Marc, door zijn authenticiteit en zijn muzikaal talent kom ik steeds weer terug bij m'n diepste zelf. Alles wat ik tot dusver bij hem aan concerten, retraites, workshops en zelfs vakanties heb gevolgd waren zeer de moeite waard...”

Vanessa


".aan het einde van een sessie mindfulness, samen zingen in het Ondekkingskoor en andere vormen van healing speelt Marc muziek, fluit, piano, harmonium of een ander instrument met of zonder zijn stem en drukt hij daarmee precies uit wat zich in de groep of individueel op dat moment voordoet ,zowel emotioneel ,mentaal als lichamelijk.
Dit geeft een zeer diepe ervaring dat de muziek precies uitdrukt wat je op dit moment voelt en ervaart. Dit gaat veel verder dan woorden ! Zijn muziek resoneert met je innerlijk, heft blokkades op waardoor er meer ruimte vrijkomt ,meer openheid en brengt daardoor een diepe rust en vrede, een diepe verbinding met je eigen bron en daardoor ook een diepe verbinding met alles en iedereen om je heen. Dit is een zeer helende ervaring....

Miet

Deze pagina delen