Tanpura leren spelen

Praktische info

Lessen

Individueel, o

p afspraak


Plaats

Sint-Kruis

Brugge en via SKYPE


Docent

Marc Citroen


Kosten

57,- per uur


Inschrijven

P

er

email

of telefonisch

050/67 52 74Kijk hier naar een opname van de mantra Om met tanpura en harmonium
Kijk hier naar een opname van de Medicine Buddha Mantra met tanpura
Luister hier naar de klank van de tanpura

Voor wie

Voor o.a. m

usici, therapeuten, yogadocenten, healers


Toepassingen

Tijdens therapeutische sessies, voor meditatie, als achtergrond instrument

om bij te zingen, te chanten of bij te spelen met elk soloinstrument zoals fluit, viool, klarinet etc.


Wat is een tanpura


De tanpura is

van oorsprong

een begeleidingsinstrument uit de Klassieke Indiase muziek, waarmee onveranderlijk een bourdon-akkoord wordt gespeeld. Dit wordt ook wel de drone genoemd. De snaren worden na zorgvuldig stemmen met midden- en wijsvinger van de rechterhand beurtelings in een herhalend patroon aangetokkeld. Ze klinken continu en geven het karakterestieke geluid, wat als basisklank voor andere musici wordt gebruikt.


Diepere betekenis van de tanpura

In de Indiase muziek wordt de tanpura als achtergrond gebruikt. Zij vertegenwoordigt het altijd aanwezige bewustzijn, wat niet aan verandering onderhevig is. In dat bewustzijn vinden alle bewegingen plaats. In de Indiase muziek zijn dat de melodische instrumenten zoals de stem, de sitar, de sarod, de bansuri (bamboefluit) en vele andere. In ons eigen leven is er, volgens de Indiase filosofie, ook een altijd aanwezig absoluut bewustzijn, wat ook wel Brahma, Atma, Tat wordt genoemd. Er zijn natuurlijk vele benamingen voor dat wat alle namen overstijgt.

Het bespelen van de tanpura nodigt je steeds opnieuw uit om je bewust te worden van die eeuwige achtergrond. Je kunt een stukje zingen en dan weer je aandacht zo verruimen dat je steeds weer in die grote ruimte “valt”.

Mits op de juiste wijze gespeeld en met de juiste intentie hebben de boventoon rijke klanken een harmoniserende en vitaliserende werking op lichaam en gevoel.


Lesprogramma tanpura


1. Stemmen en tokkelen.

Natuurlijk leer je op de juiste manier de snaren te tokkelen. Dat tokkelen leer je direct in de eerste les en is daarna vooral een kwestie van doen, doen en doen.


Maar daarvoor moet je eerst het instrument leren stemmen. Het stemproces is niet alleen het stemmen van het instrument, maar tegelijkertijd ook een innerlijke afstemming.

Daarvoor is het volgende nodig:

Kennis:

kennis van het tonenstelsel, kennis van de werking van het stemapparaat

Training:

luistertraining

Vaardigheden:

de stemknoppen op de juiste wijze draaien, de boventoondraadjes op de juiste plaats zetten, het stemapparaat bedienen


2. Bespelen en zingen

Het kan verrukkelijk zijn om mantra’s te zingen terwijl je de tanpura bespeelt. Ook improviseren kan een waar genot zijn. Versmelting tussen stem en instrument. Dat geeft vreugde en verbinding.


Kennis:

kennis, achtergrond en betekenis van mantra’s.

Vaardigheden:

mantra’s leren zingen. Bijvoorbeeld de mantra AUM (aanroep van de 3 oerkrachten in het universum), de Ram Mantra (aanroepen van Hart-kwaliteiten), de Gayatri Mantra (zelfrealisatie en healing), de Mahamantra Om Namah Shivaya (het vermogen om dingen los te laten).


3. Improviseren

Om te kunnen improviseren is enige kennis en luistertraining nodig. We hebben het daarbij bijvoorbeeld over intervallen, toonladders. Totaal niet vanuit een theoretisch perspectief, maar wel al luisterend, spelend en ontdekkend.


4. Aandachtsveld

Zowel bij de mantra’s als bij de improvisatie is het werken met het aandachtsveld heel belangrijk. De invloed daarvan op je eigen beleving en die van de toehoorder is enorm. De vraag die steeds wordt gesteld is: waarvanuit  speel je en met welke intentie. En het woordje waarvanuit slaat zowel op het fysieke, het gevoels als het mentale aspect. Daar wordt in elke les wel aandacht aan besteed.


Tot slot wordt er ook aandacht besteed aan het juiste gebruik van je stem en adem. Het enige doel daarvan is dat je op een ontspannen manier kunt zingen zonder overbodige spanning in je keel en stembanden.
Welkom!
Welkom!

Luister hier naar de klank van de tanpura