Meer over YogaOorsprong

Yoga heeft zijn oorsprong in de Vedas, de oudste geschreven teksten van de Indische cultuur.

De Yoga Sutra van Patanjali is de belangrijkste tekst, waarin uitgelegd wordt wat yoga is en hoe we yoga kunnen uitoefenen.


Yoga is één van  de 6 fundamentele zienswijzes van India.

De andere 5 zienswijzes zijn nyaya, vaisesika, samkhya, mimansa en vedanta.

Het woord ‘darsana ‘ betekent een bepaalde manier van zien.

Het komt erop neer dat alle grote teksten ons introduceren in bepaalde

z

ienswijzes die mogelijkheden creëren om ons Zelf beter te herkennen.

We gaan dieper in onszelf kijken met behulp van deze leer.


Betekenis

Het woord ‘yoga ‘ heeft gezorgd voor vele verschillende interpretaties over de eeuwen heen..

-Eén van de betekenissen van het woord ‘yoga ‘ verwijst naar het omvattende stelsel van spirituele overtuigingen, fysieke technieken en filosofische wetenschap dat meer dan 5000 jaar geleden in India tot ontwikkeling kwam.

-Op een ander, meer algemeen niveau is yoga de verzamelnaam voor een groot aantal spirituele wegen naar transcendentie en bevrijding van het Zelf en het Ego.

-Op een bepaald spiritueel niveau verwijst yoga naar de éénwording van het Individuele Zelf met het Goddelijke.

Met het “Goddelijke” wordt hier bedoeld : een kracht of macht die hoger en groter is dan onszelf.

Het in harmonie zijn met die Hogere kracht is ook yoga


Net zoals het woord ‘ yoga ‘ zowel in de oude geschriften als voor hedendaagse geleerden veel verschillende betekenissen kan hebben, kan de yogi al die verschillende facetten van de yogatraditie onderzoeken en zo ontdekken welk pad voor haar of hem het juiste is.

En hoewel yoga inderdaad een spiritueel pad is, dat gebaseerd is op een eeuwenoude heilige filosofie die haar oorsprong in India heeft, is het niet nodig om een bepaalde religieuze traditie aan te hangen.

De principes van yoga zijn zo universeel en de heilzame werking is zo alomvattend, dat iedereen, jong en oud, religieus en ongelovig, ermee aan de slag kan.


Iedere verandering in ons leven is YOGA

Bv. Als we een manier vinden om voorover te buigen bij een bepaalde houding, worden we ons bewust van de mogelijkheden van ons lichaam en kunnen we leren onze grenzen te verleggen.

Of als we meer inzicht krijgen in de betekenis van yoga door studie van de YOGA SUTRAS, dan hebben we een nieuw punt bereikt in ons Bewustzijn.

Elk van deze bewegingen en veranderingen is YOGA


Invloed op onze handelingen

Een ander aspect van ‘ yoga ‘ is onze handelingen.

Yoga betekent hier : handelen op zo’n manier dat al onze aandacht is gericht op de handeling waar we op het moment mee bezig zijn.

Yoga helpt een geestestoestand te creëren die het ons mogelijk maakt om altijd aanwezig te zijn – in iedere handeling – in ieder moment.

Het voordeel van volledige aandacht is dat we onze taken beter uitvoeren en terzelfdertijd bewuster zijn van onze activiteit.


Yogapraktijk

Begint de yogapraktijk altijd op fysiek niveau ?

Dat hangt volledig af van onze persoonlijke interesses.

Er zijn vele manieren op yoga te beoefenen, en stapsgewijs zal onze interesse in het ene pad ons ook leiden naar een ander.

Dus het kan zijn dat we beginnen met het bestuderen van de Yoga Sutra of met meditatie.

Of het kan evengoed beginnen met het exploreren van de asanas(houdingen) en zo yoga proberen te doorgronden via ons lichaam.

We kunnen ook met pranayama (ademhalingsoefeningen) beginnen en de adem voelen als de beweging van ons innerlijk wezen.


Belangrijk is dat we bewust zijn van het feit dat we beginnen op het punt waar we nu beland zijn in ons leven; Hoe we nu zijn en durven laten gebeuren wat kan en zal gebeuren door onze yogapraktijk.


In de Yoga Sutra benadrukt Patanjali alle aspecten van het menselijke leven, dit omvat onze relaties met anderen, ons gedrag, onze gezondheid, onze ademhaling en ons pad van de meditatie.