Het Ontdekkingshuis

Meer lezen over cranio sacrale therapie

Het cranio-sacrale systeem

                   

Het cranio-sacrale systeem omvat de hersenen en het ruggenmerg.
De dura mater, die ten dele verhard is tot schedelbeenderen en ten dele doorloopt als falx en tent (zie afbeelding) tussen de hersenen, zorgt ervoor dat het cranio-sacraal ritme voelbaar is in de schedel en het lichaam.
Het meer ruimte geven aan dat ritme kan dan ook een diepgaande invloed hebben op fysieke en emotionele processen.
De hersenen en het ruggenmerg zullen beter hun werk kunnen doen en zij zijn het die de werking regelen van alles wat er in je lichaam gebeurt.

De therapie

Begin jaren ’70 gaf de Amerikaanse osteopatische arts, John E. Upledger vorm aan de door hem ontwikkelde CranioSacraal Therapie(CST)
Een therapievorm waarbij door zeer lichte aanraking de therapeut in staat is om dysfuncties in het CranioSacrale systeem, waarin de hersenen en het ruggemerg functioneren, te benaderen en zo het zelfhelend vermogen van het lichaam aanspreken.

Het systeem vormt het meest verborgen gebied van ons lichaam.
Het bestaat uit :
• Hersenen en ruggenmerg met talloze zenuwbanen die naar alle delen van ons lichaam voeren.
• Dura mater (rugge- of hersenvlies) die hersenen en ruggenmerg omsluit. De dura wordt dan fascia dat de zenuwbanen die uit het ruggenmerg vertrekken omsluit en tenslotte ook het orgaan of spiertje omvat.
• Tussen deze twee stroom het Cranio Sacrale vocht

De dura mater, die ten dele verhard is tot schedelbeenderen en ten dele doorloopt als falx en tent tussen de hersenen, zorgt ervoor dat het cranio-sacraal ritme voelbaar is in de schedel en het lichaam.

Hersenvocht

CerebroSpinal Fluid = CSF

Het centraal zenuwstelsel (hersenen en ruggenmerg) is afgesloten van de bloedstroom aan het endothelium (binnenwand) van de capillaire bloedvaten. Deze hebben een doormeter van zowat 0,1 mm (10-300 µ) en liggen verspreid over het hele centraal zenuwstelsel, op een afstand van elkaar van zowat 0,1 mm. Daarenboven vormen ze een bijzonder dicht net in de choroid plexus van de vier hersenkamers.
Het centraal zenuwstelsel is omhuld door het hersenvlies (meninges). Dat bestaat uit:

1. de dura, een stevig steunweefsel dat de binnenkant van de schedel en de wervelkolom bekleedt en waarvan de binnenlaag ook neerdaalt in de falx cerebri die de twee hersenhelften scheidt en opstijgt langs het tentorium dat het cerebrum scheidt van het cerebellum en langs het diafragma van het wiggebeen,
2. het spinnenwebvlies (arachnoidea) dat de dura volgt en volledig gesloten is,
3. de pia die het oppervlak van de hersenen en het ruggenmerg volgt in al zijn kronkels en die de vertakkingen van de aders volgt waar deze binnendringen in hersenen en ruggenmerg.

* Noot: hersenvocht stroomt overal rond hersenen en ruggenmerg.
Het vocht dat zich tussen de cellen binnen de pia bevindt, noemt men het interstitieel hersenvocht (interstitial fluid). Het vocht dat zich tussen de pia en het spinnenwebvlies bevindt, noemt men het hersenvocht. De pia is niet dicht en dus lopen de twee vochten door elkaar. De totale hoeveelheid bedraagt 0,150 lit.

Deze pagina delen