Feminisme anno 2017

Het woord ‘feminisme’ klinkt deze dagen een beetje oubollig en soms zijn er zelfs vrouwen die durven te beweren dat het allemaal een beetje overdreven is.
Wel dat spreek ik graag tegen, deze vrouwen hebben voor ons de weg geopend naar gelijkheid en hebben ons een stem gegeven!
Feminisme is momenteel voor veel interpretaties vatbaar, maar het is toch het begin geweest van een belangrijke beweging waar we nu nog steeds de vruchten van plukken.

Germaine Greer is geboren in Melbourne in 1939 en was een overtuigd feministe. Ik las voor het eerst een interview met haar toen ik in een boekenwinkel werkte. Ik was 24 jaar jong.
Wat een gedurfde uitspraken had die vrouw, het prikkelde mij en mijn hart begon echt vlugger te kloppen met het lezen van haar teksten.
Ze provoceert met haar boeken en windt er geen doekjes om.
Een van haar bekendste boeken schreef ze in 1970 ‘De vrouw als eunuch’
Ik herinner mij echter niet dat ik die ooit gelezen heb. Het waren meer de interviews met haar die mij raakten.

In 1999 schrijft ze het vervolg ‘De hele vrouw’ dat ligt hier nu naast mij.
Ik citeer:
“Dertig jaar lang heb ik mijn best gedaan om alle vormen van feminisme die in de openbaarheid kwamen te accepteren en te stimuleren. Hoewel ik het niet eens was met sommige strategieën en me ernstig zorgen maakte over een aantal fundamentele conflicten, voelde ik het vuur in mijn buik pas oplaaien toen feministes van mijn eigen generatie met grote ernst begonnen te beweren dat het feminisme te ver was doorgeschoten.”

“De afgelopen dertig jaar hebben vrouwen een enorme vooruitgang geboekt; ons leven is bevredigender en rijker geworden, maar ook een stuk moeilijker. De tegenstellingen waarmee vrouwen te maken hebben zijn nog nooit zo schrijnend geweest als tegenwoordig. De carrièrevrouw weet niet of ze haar werk moet doen als man of als vrouw.”
De wereld is kleiner geworden en als we rond ons kijken dan zijn er nog altijd vrouwen die onderdrukt worden en geen recht op spreken hebben.
Vergeleken met deze vrouwen staan wij er een stuk beter voor.

Het heeft wel een tijd geduurd vooraleer er bij mij echt iets begon door te sijpelen.
Mijn liefhebbende ouders wisten ook niet beter, ze zaten in de Vlaamse val…
Mijn man, een Nederlander, vindt mij A-typisch Vlaams. Ik ben assertief, heb een eigen mening, durf al eens trots te zijn op mezelf en heb dat eeuwige minderwaardigheidscomplex achter mij gelaten.
Mijn generatie was doordrongen van valse bescheidenheid.

‘Doe normaal – Val niet te veel op – Wees tevreden met wat je hebt – Wees vooral niet te trots op jezelf – Zwijgen tot je aan het woord bent – en ik ben zeker dat de lezeres nog veel van die uitspraken kan toevoegen.

Denk nu niet dat ik ongelukkig was als kind, integendeel, ik heb een heel gelukkige jeugd gehad.
Maar wat een geploeter is dat geweest om uit die Vlaamse klei te worstelen. Om te leren inzien dat waar ik geboren ben, mij een stuk gevormd heeft, maar dat dat niet is wie ik echt ben.

Ik ben blij met mijn Vlaamse wortels en terzelfdertijd voel ik me vrijer nu ik niet meer als een verlegen rebels meisje door het leven ga, maar wel als een zelfbewuste vrouw die durft voor een leven te kiezen die niet altijd strookt met wat er ooit van mij verwacht werd.

 

3 gedachten over “Feminisme anno 2017”

  1. ik denk wel eens dat feminisme mannen meer veranderd heeft dan vrouwen. als ik om me heen kijk naar de generatie van mijn kinderen dan zie ik papa’s die (behalve de strijk) alles in het huishouden doen, koken, voor de kinderen zorgen en daarvoor ook vaak een dag in de week minder uit werken gaan. wanneer is dat veranderd? langzaam aan waarschijnlijk. het is in ieder geval veel eerlijker verdeeld dan toen ik kleine kinderen had!

    1. Dat klopt Mia, er zijn een heleboel mannen die veel bewuster zijn geworden en meer bijdragen aan het huishoouden en de zorg voor de kinderen.
      Het feminisme heeft ervoor gezorgd dat vrouwen meer kansen kregen en ze ook namen. Een ander iets is dat een heleboel vrouwen zitten nog altijd gevangen in het schoonheidsideaal bijvoorbeeld.
      Later meer daarover 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.